Savsko naselje

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Začetek dogodka: torek, 19 maj 2015

Konec dogodka: torek, 30 junij 2015

Ciljna skupina: Otroci, Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slovanska knjiižnica vabi na ogled domoznanske razstave Savsko naselje - najstarejša ljubljanska stanovanjska soseska.
O čem govori domoznanska razstava Savsko naselje?
 
Predstavljamo nekdanjo podobo in kulturno dediščino ljubljanske soseske - Savskega naselja, ki se imenuje po bližini Save. Razstava posvečamo ljudem, ki so domovali in še domujejo v njem.

Savsko naselje (nekdaj tudi Savska kolonija) je prvo po drugi svetovni vojni zgrajeno organizirano blokovsko stanovanjsko naselje v Ljubljani. V prvih desetletjih je bilo največje gradbišče. V njem so prvič načrtovali tudi zunanje proste površine s stališča uporabnega stanovanjskega okolja in ne le po funkcionalnosti posamičnih stanovanjskih blokov. Največje kvalitete Savskega naselja so človeško merilo, bogato zazelenjene odprte površine z drevesi, ki so stara tudi več kot petdeset let. V njem deluje Društvo Prostorož z urbanimi ambientalnimi intervencijami pri urejanju in uporabi javnih površin.

Savsko naselje je ena izmed večjih stanovanjskih sosesk, nastalih kot povojno delavsko naselje. V tovrstnih soseskah prebiva polovica vseh meščanov in so za Ljubljano vitalnega pomena. V Savskem naselju deluje tudi Skupina Mladih hišnih prijateljev, ki želi po načelih socialnega podjetništva mladim z manj priložnostmi iz lokalnega okolja omogočiti vstop v družbeno življenje in skrbeti za trajnostni razvoj skupnosti.

V skrbi za lokalno dediščino in domoznanstvo želimo prikazati naselje od začetkov in njegov razvoj, družabno življenje, predmete, ki danes niso več v uporabi, stare fotografije iz družinskih albumov, spominke, pričevanja in zapise, zanimivosti stanovalcev naselja. Pri tem so nam na pomoč priskočili tudi vodje taborniškega odreda Savsko naselje, ki še hranijo tovrstne stare spomine in fotografije.
 
Avtorji razstave so bibliotekarji Slovanske knjižnice mag. Gašper Hudolin, mag. Teja Zorko in Jelka Golli.
 

Mediji

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri