Natisni to stran

Filmski večer – Svila/Silk 2007

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: petek, 12. junij 2015 ob 20:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Svila je filmska upodobitev istoimenskega romana pisatelja Alessandra Baricca iz leta 2007. Filmski večer prirejamo v okviru Dneva Mestne knjižnice Ljubljana in zaključka bralnega projekta Mesto bere.

Svila (1996), Bariccov četrti roman, je sprva sicer naletel na mešane odzive kritikov: očitali so mu, da je preveč berljiv. Toda v širši javnosti je bil roman deležen nesporne naklonjenosti, leta 2007 ga je režiser François Girard prenesel tudi na filmsko platno.

V Svili se srečamo z vsemi značilnostmi Bariccove pisave: z muzikalnostjo govorice, z zgodbo, ki kljub natančni umestitvi v zgodovinski okvir ostaja pravljično neulovljiva, z lapidarno, a psihološko prepričljivo začrtanimi liki in zlasti z neizmerno avtorjevo pozornostjo do sloga. Knjiga v svojih ključnih poglavjih spominja na zbirko haikujev – kratkih poetičnih zapisov, kjer razlago nadomestijo asociacije, dialog med protagonisti skrbno izbran niz podob iz zunanjega sveta, občutek patosa in obžalovanja pa nežna melanholija ter naklonjeno razumevanje vsega, tudi drugačnosti.

Svila je roman, h kateremu se je kljub njegovi navidezni preprostosti mogoče vračati znova in znova: bela glasba, v katere belini se združujejo vse barve vidnega spektra.