Neznosna lahkost čuječnosti – Leo Ivandič

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: sreda, 14. oktober 2015 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Izraz čuječnost ali angleško mindfulness največkrat opisujejo kot stanje uma, v katerem smo polno prisotni in osredotočeni vendar sproščeni. Takrat nam misli ne begajo med dogodki, ne zapletamo se v razglabljanje, človek je v globokem stiku s seboj in svojim okoljem, tukaj in zdaj.

Čeprav nam je ta sposobnost prirojena, se je večinoma ne naučimo uporabljati. Za našo, zahodno kulturo je značilna usmerjenost v cilje in navezanost na rezultate, zaradi česar čuječnost neredko ostaja izven dosega našega uma. Naš um je navajen prijeti in držati, ne pa izpustiti in dovoliti.

Raziskave, opravljene v zadnjih letih, potrjujejo, da ima izvajanje čuječnosti številne pozitivne učinke na počutje, duševno ravnovesje in zdravje. Zato ni nenavadno, da jo kot uporabno metodo vključujejo v različne terapije in zdravilne postopke.

Na predavanju bo pojasnjeno, kaj je čuječnost, kaj lahko z njo pridobimo ter kako se jo naučimo uporabljati v vsakdanjem življenju.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri