Beri z nami

V bralnih skupinah se srečujemo posamezniki, ki gojimo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja in poslušanja. Med nami se postopoma tkejo vezi, ki prestopajo medgeneracijske pragove in v katerih se pozitivni učinki branja in deljenja idej množijo. Ne glede na to ali beremo neslišno ali naglas, hitro ali počasi, veliko ali malo ... v bralni skupini vedno prisluhnemo drug drugemu.

Oglejte si naše bralne skupine in se nam pridružite. Skupaj z drugimi bralnimi navdušenci boste delili svoje vtise in mnenja o prebranem ter dobili namige in motivacijo za branje dobrih knjig.

Skupine se redno srečujejo od oktobra do maja, udeležba je brezplačna.

 

Brati inu obstati

Zadnji četrtek v mesecu ob 18.00 preko Zoom-a
Mnogo je razlogov, zakaj se bralci kdaj ne moremo srečati ob istem času v istem prostoru, leto 2020 pa nam je vsem naložilo še enega. Vsi bralci, ki niste iz Ljubljane, morda živite kje drugje v svetu ali pa srečanje v živo preprečuje kakšen drug vzrok, a bi želeli ohraniti pogovor o prebranem in vas zanima sodobna slovenska literatura, se bomo mesečno srečevali preko zooma. Naslovi bodo izbrani glede na dostopnost preko Biblosa, brali bomo knjige, ki jih niste zasledili na lestvicah najbolj iskanih, a vendarle takšnih, o katerih se boste po branju zagotovo želeli še pogovoriti! Prijava in več informacij na spletnabs@mklj.si.

Knjižnica Bežigrad

Knjižna doživetja

zadnja sreda v mesecu, 18.30, dvorana
Na prvem jesenskem srečanju se pogovorimo o poletnem branju in si izmenjamo priporočila za branje ter pripravimo seznam branj, ki ga ponudimo ostalim obiskovalcem knjižnice. Posebnost naših literarnih srečanj je v tem, da medse večkrat povabimo gosta, katerega delo ali življenje je povezano s temo obravnavanega knjižnega dela. Vodi Nadja Ebner.

Knjiga prebuja moj notranji svet

druga sreda v mesecu, 18.30, dvorana
Ob izbranih knjigah bomo raziskovali svoj notranji svet in svet okoli nas, razvijali empatijo in pridobili boljši uvid v svojo življenjsko situacijo. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Petra Vršnik.

Knjižnica Grba

Bralna čajanka

drugi torek v mesecu, 19.00, čitalnica
Na literarni čajanki se srečujemo enkrat mesečno in obravnavamo knjigo meseca. Široka paleta različnih knjig za vsak okus nas druži že več let. Nismo le bralna skupina, z leti in ob pogovorih o knjigah smo postali tudi prijatelji. Vodi Sonja Pirman.

Knjižnica Jožeta Mazovca

Bralne vezi

drugi ali tretji četrtek v mesecu, 17.30, sejna soba
Bralna skupina za vse, ki radi beremo in se v dobri družbi pogovarjamo o literaturi, spoznavamo različne bralne okuse in si izmenjujemo bralne predloge. Vodi Ksenja Grešak.

Knjižnica Otona Župančiča

Knjige v meni puščajo sledi

drugi in četrti petek v mesecu, 10.00, dvorana
Bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega in uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe. Dopuščamo, da knjige same najdejo pot do nas in naše notranjosti. Vodi družinska, partnerska in osebna terapevtka Katjuša Jakšič.

Ti zapleteni odnosi

drugi četrtek v mesecu, 17.00, mediateka
Iztočnica za pogovor so knjige, ki obravnavajo različne medsebojne odnose. Vodi Ljubica Krajnc.

Bralni krog

tretji četrtek v mesecu, 10.00, dvorana
Bralni krog predstavlja krog branja med različnimi generacijami. Na srečanjih starejše udeležence spodbujamo k branju vnukom in poudarjamo pomembnost medgeneracijskega druženja. Vsakič predstavimo novosti: tri otroške, tri mladinske in tri knjige za odrasle. Vodi Darja Bolka.

Angleški bralno-debatni krožek

zadnji petek v mesecu, 17.00, dvorana
Pogovori za dijake, študente ter odrasle, ki jih zanima leposlovje v angleškem jeziku. Vsako srečanje povezuje izbrana knjiga, ki jo sodelujoči preberejo vnaprej in si tako začrtajo teme in vprašanja, ki jih prebrano delo odpira. Srečanja so namenjena spoznavanju literarnih del in vadbi angleškega jezika, saj pogovori potekajo v angleščini. Vodi Cvetka Sokolov.

Knjižnica Polje

Nemški bralni krog

drugi ali četrti torek v mesecu, 18.00
Bralni krog za odrasle poteka v nemškem jeziku in je namenjen vsem, ki želijo izpopolniti svoje osnovno znanje nemščine. Na srečanjih prebiramo članke o aktualnih temah, razlagamo besedišče in se o prebranem pogovarjamo. Vodi Helena Bučar.

Knjižnica Prežihov Voranc

Knjiga spregovori

torek, 15.10., 19.11., 28. 1., 17.3., 14.4., 18.00, dvorana
Kaj brati? Kako brati? Kako literaturo analizirati? Kako o literaturi pisati? Odgovore iščemo v sproščenih pogovorih, v katerih sodelujejo slovenski ustvarjalci. Pogovarjamo se o nujnosti neprestanega razvijanja bralne zmožnosti ter o pomenu literature za vsakdanje življenje. Bralna skupina poteka v okviru programa Ustvarjalna Evropa in v partnerstvu s Kulturno-umetniškim društvom Pólice Dubove. Vodi dr. Iztok Osojnik.

Knjižnica Šiška

Prisedite k naši mizici

sreda, enkrat mesečno, 18.00
Skupina, ki spleta in razpleta zgodbe in teme, ki burijo naše duše. Lahko boste predstavili knjigo, ki vas je navdušila ali pa samo poslušali druge navdušence . Če bo kakšna zgodba »zažarela«, bomo poprosili za nasvet strokovnjake, kako jo »zaužiti brez nevarnosti«. Vodi Maša Uran.

Francoski literarni krožek

zadnji četrti v mesecu, 18.00
Srečanje potekala v francoskem jeziku, vsakič obravnavamo enega izmed sodobnih romanov znanih frankofonskih pisateljic ali pisateljev. Beremo v izvirnikih, zato je skupina namenjena vsem s solidnim znanjem francoskega jezika (vsaj nivo B1) in z veseljem do sodobnega leposlovja. Vodi Aicha Boughazi.

Knjižnica Šentvid

Razpletanja zgodb

tretji ali četrti torek v mesecu, 19.30
Bralna skupina za bralne navdušence. Na naših srečanjih teče beseda o knjigah, ki bogatijo naša življenja. Vsaka od njih se nas dotakne na svoj način, vsem pa je skupno to, da živijo v nas še dolgo potem, ko obrnemo zadnji list. Razpletamo zgodbe in nizamo bralne predloge za različne okuse. Vodi Mateja Kobal.

Knjižnica Škofljica

Bralna čajanka

zadnja sreda v mesecu, 19.30, čitalnica
Na srečanju si izmenjujemo različna stališča in poglede o prebrani knjigi. Zelo zanimive diskusije iz različnih zornih kotov potekajo včasih tudi dolgo v večer. Druženja so prijetna in sproščena, saj udeležence na prijeten način spodbujamo k razpravi o prebranih knjigah. Vodi Sonja Pirman.

Knjižnica Zalog

Pogovor ob knjigi

drugi ponedeljek v mesecu, 17.30
Srečanja so namenjena odraslim in starejšim ljubiteljem dobrih knjig. O njih se pogovarjamo in si izmenjujemo zanimive predloge za branje. Vodi Jožica Božič.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri