Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Bela ali zelena Ljubljana? – Ines Babnik

V Ciklu domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah 2023 se bomo posvetili zelenim površinam našega mesta, ki omogočajo bolj kakovostno, zdravo in lepše bivanje ter preživljanje prostega časa v prestolnici.

Na prvem dogodku iz cikla se bomo sprehodili skozi zgodovino urejanja zelenih površin naše prestolnice.

Ljubljana je že v baroku lahko pokazala marsikateri lep vrt, pogosto ob samostanih, vrtno baročno razkošje pa so v naš prostor prinesli tudi plemiči (Auerspergi, Lambergi). S poznim 18. stoletjem je s Zoisom pridobila že prvi mestni park, čeprav še v zasebni lasti. Dobrega pol stoletja kasneje pa je nastal prvi javni park Tivoli. V 19. stoletju so začeli meščani ceniti vrtove in parke ter predvsem modo sprehajanja po javnem mestnem zelenem prostoru, kar se je nadaljevalo še vse v 20. stoletje.

Doc. dr. Ines Babnik je asistentka z doktoratom na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kot zunanja sodelavka sodeluje tudi na Pedagoški fakulteti (Oddelek za likovno pedagogiko) in Biotehniški fakulteti (Oddelek za krajinsko arhitekturo) Univerze v Ljubljani. Raziskuje vrtno umetnost oz. zgodovino vrtnega oblikovanja na Slovenskem, kar je bila tudi tema njene doktorske disertacije z naslovom Vrtna umetnost na Kranjskem v 18. in 19. stoletju.

Pred predavanjem si bo mogoče ogledati kratke dokumentarne posnetke parka Tivoli iz 20. stoletja (TV arhiv in dokumentacija RTV Slovenije).