Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Brodnik – Tanja Tuma

Tanja Tuma, pisateljica, urednica in založnica, je napisala zgodovinski roman Brodnik (Mladinska knjiga Založba, 2021) iz življenja založnika in knjigarnarja Lavoslava Schwentnerja (1865–1953); po njem se imenuje najpomembnejša založniška nagrada v Sloveniji.

Za njim je ostal osupljiv založniški opus prestižno oblikovanih knjig avtorjev slovenske moderne in drugih: Ivana Cankarja, Otona Župančiča, Dragotina Ketteja, Antona Aškerca, Josipa Murna, Janeza Trdine … Urejal je prvo slovensko knjigotrško revijo, vlagal v promocijske dejavnosti in povezoval umetniško in ekonomsko plat založništva.

Pisateljica je na romaneskni način prepletla njegovo poklicno in zakonsko življenje s sodobniki, uprizorila je srečanje Lavoslava Schwentnerja, Ivana Cankarja in Henrika Tuma v Kranjski Gori. Založnik, pisatelj in odvetnik so postavljeni tudi pred vprašanje ženskih pravic … Privlačno in poučno branje, podkrepljeno s številnimi zgodovinskimi dejstvi.

Pogovor z avtorico bo vodil Rok Glavan. Odlomke iz romana bo bral igralec Matic Valič.

Dogodek si lahko ogledate v knjižnici (dvorana, 3. nadstropje) ali pa tudi prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Preberite še