Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Crescendo v istem duru ali O usodi starih na sončni strani Alp

Na dogodku ob predstavitvi knjige bomo govorili o (ne)zavednih posledicah starizma, ki jih je razgalila pandemija koronavirusa, ter o alternativnih sistemih razmišljanja in delovanja, ki bi omogočili lepšo starost za vse. Izhodišče za pogovor predstavlja knjiga Crescendo v istem duru (OPRO, 2020), ki jo je napisal Tomaž Gerdina in v kateri so s prispevki sodelovali še dr. Zvezdan Pirtošek, dr. Majda Pahor in Duša Hlade-Zore.

Knjiga Crescendo v istem duru opozarja na problem starizma v Sloveniji in poziva k povezovanju različnih iniciativ, ki se trudijo sprožiti spremembo v razmišljanju (če bomo spremenili odnos do starih, bomo spremenili odnos do nas samih v prihodnosti) in k oblikovanju drugačnih politik (strateška naravnanost za doseganje blaginje vseh ljudi s širitvijo in krepitvijo javnih socialnih in zdravstvenih storitev).

Gosta bosta avtor Tomaž Gerdina in Frančiška Ćetković, upokojenka in predsednica Sindikata upokojencev Slovenije (ZSSS). Glasno opozarja na kritično stanje starih in se zavzema za skrajševanje čakalnih vrst, odpravo revščine in na sploh za  boljše življenjske pogoje starih. Meni, da univerzalni temeljni dohodek ne more in ne sme nadomestiti pokojnin. Boljše rezultate bi po njeno dosegli z ohranjanjem socialne države.

Pogovor bo vodil Otto Gerdina.