Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Dolgo vroče poletje

Akvareli Mete Wraber nas sproščeno, igrivo in z izjemnim občutkom za barve popeljejo v letošnje poletje. So prepoznavni, unikatni in kot pravi sama: “Lepe stvari so fine, vsebina pa je bistvena. Tega pa ne dobiš s posnemanjem, ampak s premislekom, eksperimentiranjem in raziskovanjem s tehnikami.”

Meta Wraber je diplomirana oblikovalka. Njen zaščitni znak so kulinarični akvareli, eterične ženske podobe in abstraktne, poetične pokrajine, ki jih lahko občudujemo v pesniški zbirki Labrador Kajetana Koviča, ki je leta 2014 doživela prenovljeno izdajo. Ilustrirala in oblikovala je knjigo pesmi V naročju in meditativno poezijo Sto obrazov notranje moči avtorice Alenke Rebula. Kuharsko knjigo Namazi za mizo Klemna Koširja je opremila z akvarelnimi ilustracijami pisane zelenjave. Njena serija portretov opic ter barvnih kolažev je bila leta 2015 razstavljena v Kinu Šiška. Sledijo sodelovanja s francosko modno hišo Chloé, Anthropologie, Harper’s Bazaar, Googlom in japonsko blagovno znamko Afternoon Tea, za katero je ilustrirala serijo izdelkov za dom.

Zanima se za raznovrstne teme, h katerim pa vedno znova poskuša pristopiti na nov način. Njeni akvareli kljub eksperimentom in preobrazbam ostajajo prepoznavni, njeni in enako živi.

Ni zgodba tista, ki šteje

Upodabljanje vsakdanjih predmetov v likovni umetnosti ni novost, to so tihožitja. Kljub temu so me motivi ilustratorke in oblikovalke Mete Wraber na razstavi Dolgo vroče poletje najprej presenetili. Slike sadja in zelenjave, koktajlov, ob tem pa abstraktne stvaritve. Ugotovila sem, da me niso presenetili motivi, ampak način, kako so naslikani. »Ni zgodba tista, ki šteje, ampak način, kako zgodbo poveš,« piše v knjigi Hermana Charlesa Bosmana z naslovom Oom Schalk Lourens pripoveduje*. Zbirka povesti govori o afriški zgodovini skozi usta preprostega kmeta. Zato je pripoved enostavna, prežeta s humorjem in življenjskimi resnicami. Bralec se ob tem zlahka poistoveti s književnimi junaki, ki ga tudi za vedno zaznamujejo. Dar, pisati zgodbe na tak način, imajo samo veliki umetniki. Dar umetnikov je ta, da pri odjemalcih prebudijo čustva, nas prisilijo k razmišljanju, nas pripravijo do tega, da na že znane stvari pogledamo iz drugega zornega kota. Razstava Dolgo vroče poletje je name naredila vtis. Zdi se mi, da se je ves premislek, ki je bil vložen v slikanje in v razpostavitev slik po prostoru, preselil vame. Premislek se sedaj nadaljuje v meni, na moj način. Čustva in misli so se premaknili. In tudi to uspe samo velikim ustvarjalcem.
* Knjiga je izšla pri založbi Goga, 2011.

Barbara Marinčič

Obiščite spletno stran Mete Wraber. Avtorica filma: Katarina Duščak.