Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Etos prihodnosti – dr. Peter Kovačič Peršin in prof. dr. Marko Pavliha

Rdeča nit knjige se glasi: etos prihodnosti bo etos preživetja. Le pod okriljem etičnega načela, ki omogoča preživetje, to je sožitje med ljudmi in skrben odnos do sočloveka in narave, bo zagotovljena prihodnost človeštva in našega planeta kot primernega prostora za življenje. Človek je od rojstva do smrti odvisen od drugih ljudi, zato so sožitje, sodelovanje, skrb za drugega in odgovorno ravnanje temeljni pogoji življenja in temeljne človeške vrline.

Sedanja civilizacija, ki jo gradi ideologija globalizma in vladavina kapitala, je zasnovana na tekmovalnosti, izkoriščanju drugega in narave, na volji do moči, na uničevanju drugega. To so drže, ki ne omogočajo preživetja, ker zanikajo vrednote, ki omogočajo življenje. Tudi živalski in rastlinski svet nas uči, da sta sožitje v naravi in soodvisnost živih bitij pogoj za ohranjanje naravnega ravnovesja.

Človek je biološko bitje in duhovna zavest. Ima moralno zavest in odgovornost za ves svet, zato je oblikovati ustrezen univerzalni etos ključna naloga naše generacije. Odgovorni smo za prihodnost človeštva.

Mislec, ki si je domislil koncept svetovnega etosa, je Hans Küng. Njegovemu spominu in promociji njegove ideje je posvečena ta knjiga.