Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Jože Plečnik – Špela Spanžel in Tomaž Štoka

Arhitekt Jože Plečnik je v različnih dobah ustvarjalnega življenja zaznamoval Dunaj, Prago in Ljubljano ter še številne druge kraje v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji. Njegov arhitekturni jezik je izrazito avtorski, naslonil pa se je še zlasti na umetnost klasične antike, ter jo nadgradil s posebnim občutkom za likovnost forme in materiala.

Vse do osemdesetih let preteklega stoletja so bili arhitekt in njegova ljubljanska dela odrinjeni na rob javne zavesti, pomemben prelom v dojemanju pa je pomenila Plečnikova razstava v pariškem centru Georges Pompidou in drugih tujih mestih. Po tej predstavitvi so se začele prenove arhitektovih del, izšle so številne publikacije, za njegova dela so se začeli zanimati mnogi tuji strokovnjaki. Vrh so prizadevanja za pravilno vrednotenje življenja in dela arhitekta Jožeta Plečnika dosegla letos poleti, ko so bile izbrane ljubljanske stavbe vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine človeštva.

Ključna strokovnjaka pri nominaciji in postopkih umestitve sta bila umetnostna zgodovinarja Špela Spanžel z Ministrstva za kulturo in Tomaž Štoka iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, ki ju bomo gostili v novembrskem srečanju z Andrejem Dobleharjem.

Dogodek si lahko ogledate prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Preberite še