Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Kaj je to kultura? – mag. Marko Ogris

Kakšna je zgodovina rabe izraza kultura? V vsakdanji rabi govorimo o popularni, potrošniški in visoki kulturi, o kulturnem boju, o korporativni in poslovni kulturi, francoski kulturi, vizualni kulturi, bralni kulturi in kulturi izražanja. Prav tako se je treba kulturno obnašati, na vrtu pa gojimo kulturne rastline.

Po drugi strani pa v ožjem smislu, vsaj pri nas, izraz kultura povezujemo z umetnostjo. Vsako leto tako na Prešernov dan obeležimo Praznik slovenske kulture, ko na osrednji državni proslavi podelimo Prešernove nagrade za vrhunske dosežke na področju umetnosti. Kakšna je ob tem razlika v našem razumevanju pojmov kulture in umetnosti?

Raymond Williams, eden od ustanoviteljev Birminghamskega centra za proučevanje kulture, rojstnega kraja kulturnih študij, je na začetku svojega opisa pojma kulture zapisal, da je ta “ena izmed dveh ali treh najbolj zapletenih besed v angleškem jeziku“.

Pri diskusiji o tem, zakaj je temu tako, bo naša tokratna bralna iztočnica knjiga Blaža Kosovela: Zakaj ZDA nimajo ministrstva za kulturo.