Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Kipi in drugi okrasi v parku Tivoli – Gojko Zupan

V Ciklu domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah 2023 se bomo posvetili zelenim površinam našega mesta, ki omogočajo bolj kakovostno, zdravo in lepše bivanje ter preživljanje prostega časa v prestolnici.

Na zadnjem dogodku iz cikla nas bo predavatelj s sliko in besedo popeljal na sprehod do znanih in manj znanih okrasov, ki poleg svoje estetske note prikazujejo tudi družbeno zgodovino tega znamenitega parka. Ljubljanski park Tivoli ni le zelena oaza mesta, ki prehaja v gozdove Rožnika in Šišenskega hriba. Zaznamujejo ga pomembne stavbe, ureditve in drobni okrasi. Te pogosto spregledamo, ker so samoumevni del parka. Med njimi so raznolika dela kiparjev in arhitektov, ki se z okrasnimi kipi in fontanami, dekoracijami in igrali več stoletij trudijo, da oplemenitijo park in naš vsakdan.

Mag. Gojko Zupan je umetnostni zgodovinar, konservator, zaposlen na Direktoratu za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo. Že več desetletij se ukvarja z oblikovanjem javnega prostora, z javnimi spomeniki, igrali, vodnimi ureditvami. Tematiko je predstavil v knjigah Ulično pohištvo, Javna razsvetljava v Ljubljani in v več brošurah ter člankih.

Pred predavanjem si bomo lahko ogledali kratke dokumentarne posnetke o kipih v parku Tivoli (TV arhiv in dokumentacija RTV Slovenije).