Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Koncert godalnega kvarteta Al Fine

Godalni kvartet Al Fine sestavljajo štirje akademski glasbeniki: Urška Trček Lenarčič (violina), Neža Bizjak (violina), Peter Kranjec (viola) in Urša Kržič (violončelo).

V stalno zasedbo so se združili v letu 2017 z željo, da s skupno igro in muziciranjem obarvajo dneve in širijo umetnost. Z nastopi na različnih prizoriščih ob raznovrstnih priložnostih želijo javnosti približati zasedbo godalnega kvarteta in številna dela, ki so bila napisana zanj, predvsem pa preseči idejo, da je glasba, ki jo izvajajo, rezervirana za ožjo publiko in koncertne dvorane. V koncertne programe poleg klasičnih del za godalni kvartet tako pogosto vključijo priredbe zabavne in popularne glasbe, ki pod njihovimi loki prepričljivo zazvenijo.

Na tokratnem koncertu ostajajo v 2. polovici 19. stoletja, ko je na evropskih tleh prevladovalo obdobje romantike. Predstavili bodo delo slovenskega skladatelja Viktorja Parme, ki je svojo strast do opernega sveta preko izrazito spevnih in plesnih melodij prenesel v Godalni kvartet v A-duru. V drugem delu koncerta bodo zaigrali eno izmed najbolj znanih del za njihovo zasedbo – “Ameriški” kvartet češkega skladatelja Antonina Dvořáka (op. 96 v F-duru). Skladatelj je vtise potovanj po novem, ameriškem, svetu mojstrsko izrazil v glasbenem jeziku in ustvaril delo, prežeto z energijo, humorjem in svežino.

Spletna stran: www.alfine-kvartet.si

Foto: Igor Perič