Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Krik pod oceanom – Navid Fadaee Nazer

Navid Fadaee Nazer prihaja iz Irana in že četrto leto stanuje v Mariboru. Je akademsko izobražen filmski ustvarjalec in že nekaj časa tudi slika. V svojih slikah pripoveduje o vprašanjih in skrbeh žensk, ki živijo v islamskih državah, o zakonih, ki prepoveduje ženskam petje v javnih prostorih, udeležbo na športnih prireditvah, obveznem nošenju pokrival, kot je hijab, ter o kaznovanju žensk s kamenjanjem. Poskušal je pokazati nekaj njihove bolečine.

Verjame, da so te ženske močne in da imajo močno voljo navkljub vsem omejitvam in družbenim neenakostim, ki so jih deležne. Nasilje na podlagi spola je kršitev človekovih pravic in resen problem javnega zdravstva.

Avtor je razstavo pripravljal v letih 2020 in 2021. Slike upodobljene v kompletu štirinajstih akrilov na platnu. Večina jih je tematskih. Avtor je pripravil tudi pojasnila, ki obiskovalce vodijo po razstavi.

Medtem ko so ženske in dekleta izpostavljene nasilju v zasebnih in javnih prostorih, je Urad Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC) v globalni študiji umorov objavljeni leta 2019 pokazal, da je najnevarnejši prostor zanje prav dom, kjer ženske živijo in skrivajo svojo bolečino.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju civilno iniciativo Infokolpa in Kulturnim društvo Gmajna.

Pogovor z avtorjem bo potekal v čitalnici Knjižnice Šiška v sredo, 2. marca, ob 18. uri.