Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Literatura v mestu: pogovor o Luizi Pesjak – Urška Perenič in Kristina Košič Humar

Pogovor bo tekel o življenju in delu Luize Pesjak (1828–1898), ki sodi med prve slovenske pesnice, pisateljice, prevajalke in dramatičarke. Kot hči znanega odvetnika Blaža Chrobatha je poznala širok krog najvidnejših literatov svojega časa: poleg Franceta Prešerna, ki je bil nekaj časa njen učitelj, tudi Levstika, Stritarja, Vraza in Kersnika.

V Slovanski knjižnici med drugim hranimo originalni izvod Prešernovih Poezij, ki jih je s posvetilom poklonil Alojziji. Vanje je zapisal: “Blagoródni gospodíčni Alojziji Crobath se predèrzne té búkvice podátí Dr. Prešérin.

Luiza Pesjak je na Franceta Prešerna ohranila zelo lepe spomine. Popisala jih je v svojem delu Iz mojega detinstva (1886).

Živ še stoji pred mano v vedno črni svoji obleki, z blagim, prijaznim svojim obrazom, s svojimi dolzimi, nekoliko kodrastimi lasmi, ki jih ni nikoli nosil poglajenih, ampak ki so padali, kakor jim drago, na visoko čelo. A pod tem vedno zakritim sedežem genijalnih misli, so se svetile sive oči in gledale tako prijazno, tako otroško-dobro ter se upirale tako blagohotno name, da se jih še zdaj spominjam s pravo radostjo, da mi jih nikdar pozabiti ni moči.”