Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

MGL v MKL – pogovor z Jožico Avbelj

Iz Postojne se je 1958 preselila v Ljubljano, kjer živi še danes. Na AGRFT je v letniku dramskega igralca Poldeta Bibiča študirala dramsko igro in umetniško besedo in 1975 diplomirala z vlogo Agave v Evripidovih Bakhantkah, za katero je prejela diplomo Borštnikovega srečanja. Med študijem je sodelovala pri projektih Eksperimentalnega gledališča Glej in nase opozorila v predstavi Spomenik G, nastali po dramski predlogi Bojana Štiha in v režiji Dušana Jovanovića. V tej kultni predstavi slovenske gledališke neoavantgarde, eni prvih odrsko gibalnih uprizoritev pri nas, ki sodi v okvir neliterarnega, čistega ali gledališkega gledališča, je odigrala glavno vlogo. O njeni igri in gibalni izraznosti se je takrat (in še danes) govorilo v superlativih. Z obvladovanjem vseh igralskih sredstev (gib, zvok, beseda, mimika, osvojitev in oživitev prostora) in samosvojimi izraznimi sredstvi (krhkost, ranljivost, hlastna prerazdraženost) je poleg Iva Bana in Marjete Gregorač postala izrazita predstavnica mladega igralskega rodu.

1975 se je zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) – 1996 je prejela tudi naziv prvakinje MGL – kjer je kljub stalni zaposlitvi poskušala ohranjati raziskovalen pristop do vlog. Imela je možnosti sodelovanja pri projektih in skupinah Muzeum, Brett Theater, OSUM, Maska, Glej, Rdeči pilot, Koreodrama, Slovensko mladinsko gledališče, Miniteater itd. ter vseskozi igrati tudi zunaj matičnega gledališča in gostovati v tujini, mdr. v Avstraliji, Avstriji, na Češkem, v Italiji, Franciji, Kanadi, Nemčiji, na Nizozemskem, Poljskem, Švedskem, v Švici, Veliki Britaniji, ZDA in v republikah bivše Jugoslavije.

Uveljavila se je tudi kot filmska igralka. Debitirala je z vlogo Cecilije v Pavlovićevem Letu mrtve ptice (1974), za televizijo pa je odigrala 27 vlog. Od 1995 je na AGRFT poučevala dramsko igro, po letu 2006 tudi kot redna profesorica. Njena raziskovalna igralska naravnanost se kaže pri poučevanju igre, režije in dramaturgije.

Z gostjo se bo pogovarjala Ksenija Horvat.