Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Mohopedija – Uroš Buh

Mohopedija – nezaključena biografska škrbina o kolesarskem življenju in uspehih Mateja Mohoriča. Avtor knjige Uroš Buh nam bo skupaj z gostom, urednikom in založnikom založbe Aktivni mediji Boštjanom Svetetom, tudi nekdanjim kolesarjem, predstavil kako in zakaj je knjiga nastala in odstrl še kakšno skrivnost iz Matejevega kolesarskega uspeha. Poseben gost večera bo Primož Čerin prvi slovenski profesionalni kolesar.

Obsežen ustvarjalni opus avtorja biografije o Mateju Mohoriču, ki je njegova prva knjiga, najbolje opredeli beseda multipraktik. Uroš Buh (1978) je po formalni izobrazbi bibliotekar in sociolog kulture, sicer pa glasbenik in igralec, skladatelj gledališke glasbe in režiser slovenskih sinhronizacij celovečernih risanih filmov, že več kot deset let pa redno piše članke in zlasti intervjuje za reviji Bicikel in Tekač, založbe Aktivni mediji.
Leta 2008, ko je Tadej Valjavec premikal mejnike za slovensko kolesarstvo in dosegel deveto mesto v skupnem seštevku na Dirki po Franciji, je mladi Matej Mohorič (1994) med poletnimi počitnicami prvič ostal sam doma. Prav zaradi kolesa ni šel s starši na družinske počitnice, tistih štirinajst dni je preživel v umirjeni rutini vsakdanjih opravil na domači kmetiji, na Podblici, dolgih treningih in popoldanskem gledanju televizije, kjer je stiskal pesti za Valjavca iz sosednje doline Besnice.