Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Na Šmarno goro – Jurij Šilc

V Ciklu domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah 2023 se bomo posvetili zelenim površinam našega mesta, ki omogočajo bolj kakovostno, zdravo in lepše bivanje ter preživljanje prostega časa v prestolnici.

Na drugem dogodku iz cikla bomo spregovorili o Šmarni gori. O tem osamelcu sredi Ljubljanske kotline, ki ima dva vrhova, vzhodni se imenuje Gora (669 m), zahodni pa Grmada (676 m), je bilo prelitega že veliko črnila.  Tokrat bomo iztrgali pozabi nekatere manj znane  zgodbe iz daljne in bližnje preteklosti, ki so povezane s Šmarno goro in njenimi obiskovalci. Beseda bo tekla o neobstoječem gradu, Marijini cerkvi in gradnji protiturškega tabora, božjepotnikih, pesniku Prešernu, homeopatu Favstu, triglavskemu župniku Aljažu, zobati železnici in vzpenjači, gostinstvu in alpinizmu, partizanski poroki in muzeju NOB na Grmadi, tekih, kulturnih dogodkih, šmarnogorskih rekorderjih…

Dr. Jurij Šilc je dolgoletni ljubiteljski raziskovalec krajevne zgodovine, rodoslovja in srednjeveške historične topografije Slovenije.

Pred predavanjem si bomo ogledali odlomek iz oddaje Kulturni vrhovi: Šmarna gora. Avtor in voditelj: Andrej Doblehar Režiser: Aleš Žemlja (TV arhiv in dokumentacija RTV Slovenije).