Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Nova frekvenca, 100 let jazza na Slovenskem – Borut Bučar

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca v jubilejnem letu, v katerem obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, izpostavlja jazziste prve generacije oziroma tiste, ki so s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na mlajše slovenske glasbenike ter jim pripisujemo zasluge za preporod jazza, s katerim se srečujemo (najmanj) zadnje desetletje.

Jazz je v stoletni tradiciji na slovenskih tleh doživel številne preobrazbe, a za njegovega začetnika štejemo Tržačana Miljutina Negodeta, ki je leta 1922 s svojim kvartetom Original Jazz Negode v Ljubljani prvič izvedel glasbo z zametki jazza, kmalu pa v našo prestolnico pripeljal tudi prvi saksofon.

Kljub temu si Borut Bučar od malih nog ni želel igrati saksofona, temveč klarinet. In tega je zaradi posredovanja sestre prvič prejel v roke od komponista Jakoba Ježa, medtem ko je drugega dobil, ker je zastavil kolo. Učil se je klasične glasbe, študiral arhitekturo, ki je zaznamovala tudi njegova prva poklicna leta, in vzporedno izvajal jazz, kateremu je kasneje posvetil celotno življenje ter zaradi njega prepotoval malodane ves svet. Tudi Ameriko, kjer je srečal legendarnega radijskega voditelja Willisa Conoverja, ob čigar glasu se je v njem sploh prebudila želja za tem, da postane profesionalni glasbenik. Igral je v Ljubljanskem jazz ansamblu in kot substitut v Big Bandu RTV Slovenija, leta 1982 pa je ustanovil tradicionalnemu jazzu posvečen Greentown Jazz Band, za katerega je prispeval številne izvirne aranžmaje uspešnic velikanov jazzovske glasbe, kakršni so Benny Goodman, Duke Ellington, Louis Armstrong ter Count Basie.

Na petem dogodku šeste sezone cikla večerov Nova frekvenca se bo v pogovoru z univerzitetno diplomirano muzikologinjo, kritičarko, glasbeno publicistko in urednico Nino Novak ozrl na različna glasbena obdobja v zgodovini slovenskega jazza ter svoje začetke primerjal z začetki mlajših glasbenikov, večinoma posvečenih modernejšim jazzovskim oblikam.

Foto: Nika Hölcl Praper