Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Nova frekvenca, 100 let jazza na Slovenskem – Braco Doblekar

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca v jubilejnem letu, v katerem obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, izpostavlja jazziste prve generacije oziroma tiste, ki so s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na mlajše slovenske glasbenike ter jim pripisujemo zasluge za preporod jazza, s katerim se srečujemo zadnje desetletje ali dlje.

Jazz je v stoletni tradiciji na slovenskih tleh doživel številne preobrazbe, a za njegovega začetnika štejemo Tržačana Miljutina Negodeta, ki je leta 1922 s svojim kvartetom Original Jazz Negode v Ljubljani prvič izvedel glasbo z zametki jazza, kmalu pa v našo prestolnico pripeljal tudi prvi saksofon.

In prav saksofon ter klarinet, kasneje še bobni in tolkala, so instrumenti Braca Doblekarja, zadnji dobri dve desetletji ene ključnih glasbenih osebnosti v povezavi z vzgojo ter pridobivanjem izkušenj mladih. Ob koncu minulega tisočletja je namreč ustanovil in vodil Big Band Glasbene šole Grosuplje, kasneje imenovan le Big Band Grosuplje, leta 2002 pa še Big Band DOM, na katerega so vezani začetki danes že akademsko izobraženih, doma ter v tujini uveljavljenih jazzovskih imen.

Doblekar je sprva igral v kvartetu Toneta Perka in mednarodnem ansamblu Generals, s katerim je prepotoval večji del sveta, po vrnitvi v takratno Jugoslavijo, leta 1972, pa je skupaj z Janezom Bončino Benčem soustanovil sprva skupino Srce in zatem September. Znotraj slednje so glasbeniki združevali jazz in rock, navkljub sočasnemu delovanja v komercialnejših zvrsteh – med drugim je bil več let član skupine Hazard – pa je ves čas negoval tudi ljubezen do jazza.

Na drugem dogodku šeste sezone cikla večerov Nova frekvenca bo v pogovoru z univerzitetno diplomirano muzikologinjo, kritičarko, glasbeno publicistko in urednico Nino Novak v prvi vrsti izpostavil pomen orkestrov mladih glasbenikov, v katerih začetniki pridobijo dragocene izkušnje skupaj s teoretičnim znanjem, ki so bistvene za njihovo nadaljnjo uspešnost.

Dogodek si lahko ogledate preko spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.