Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Nova frekvenca, 100 let jazza na Slovenskem – Nada Žgur

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca v jubilejnem letu, v katerem obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, izpostavlja jazziste prve generacije oziroma tiste, ki so s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na mlajše slovenske glasbenike ter jim pripisujemo zasluge za preporod jazza, s katerim se srečujemo (najmanj) zadnje desetletje.

Jazz je v stoletni tradiciji na slovenskih tleh doživel številne preobrazbe, a za njegovega začetnika štejemo Tržačana Miljutina Negodeta, ki je leta 1922 s svojim kvartetom Original Jazz Negode v Ljubljani prvič izvedel glasbo z zametki jazza, kmalu pa v našo prestolnico pripeljal tudi prvi saksofon.

Nedolgo zatem so vzniknile druge zasedbe, ki so se v enaki meri spogledovale s tem izvirno ameriškim žanrom, medtem ko je bil leta 1945 ustanovljen vse do danes edini profesionalni jazz orkester v Sloveniji, Big Band RTV Slovenija. Sledil je preporod v obliki prvega jazz festivala na Bledu, danes Jazz festivala Ljubljana, odprtja Jazz Cluba Gajo in vzpostavitve Jazz oddelka na Konservatoriju za glasbo in balet, kjer je poučevanje petja prevzela vodilna vokalna pedagoginja Nada Žgur.

Klasično petje in pedagogijo je študirala na Akademiji za glasbo (Slovenija), specializacijo s področja petja zabavne glasbe pa opravila na Berkleeju (Amerika). Tam je dobila vpogled v preplet teorije in prakse ter se seznanila z različnimi pedagoškimi pristopi, kot sodelavka Jazz inštituta graške umetniške univerze pa se je redno srečevala tudi z eminentnimi jazzovskimi imeni, s katerimi je izmenjevala izkušnje. Lastno kariero je, da bi se lahko v celoti posvetila poučevanju, sčasoma povsem opustila.

Na tretjem dogodku šeste sezone cikla večerov Nova frekvenca bo skozi pogovor z univerzitetno diplomirano muzikologinjo, kritičarko, glasbeno publicistko in urednico Nino Novak opravila pregled slovenskih pevk ter pevcev. Ob tem se bo dotaknila vprašanja pomanjkanja moških vokalistov in opredelila lastnosti, ki dobre pevce ločujejo od povprečnih.

 

Foto: osebni arhiv