Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Nova frekvenca, 100 let jazza na Slovenskem: Renato Chicco

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca v jubilejnem letu, v katerem obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, izpostavlja jazziste prve generacije oziroma tiste, ki so s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na mlajše slovenske glasbenike ter jim pripisujemo zasluge za preporod jazza, s katerim se srečujemo zadnje desetletje ali dlje.

Jazz je v stoletni tradiciji na slovenskih tleh doživel številne preobrazbe. Za njegovega začetnika štejemo Tržačana Miljutina Negodeta, ki je leta 1922 s svojim kvartetom Original Jazz Negode v Ljubljani prvič izvedel glasbo z zametki jazza, kmalu pa v našo prestolnico pripeljal tudi prvi saksofon.

V tem obdobju je jazzovska glasba kraljevala na plesih, v klubih in salonih ter s pomočjo swinga, najpopularnejšega stila jazza, živela med ljudmi. Kasneje je prejela status resne glasbe in se v veliki meri preselila v koncertne dvorane ter izobraževalne ustanove, kjer je prisotna še danes, ko jazz na univerzah poučujejo tudi številni Slovenci. Med njimi pianist Renato Chicco, profesor jazzovske improvizacije na glasbeni univerzi v Gradcu.

Gre za aktivnega glasbenika, ki je znanje pridobival tam, kjer zdaj uči, in na bostonskemu Berkleeju. Med bivanjem v New Yorku na začetku devetdesetih let je bil član orkestra Lionela Hamptona in pianist ter vodja pri Jon Hendricks & Company. Poleg tega si je oder delil s številnimi drugimi velikimi imeni jazza, denimo Garyjem Burtonom, Miltom Hamiltonom, Alom Fosterjem in Woodyjem Shawom, snema pa tudi lastne projekte, vključujoč priredbe ljudskih skladb.

Na šestem dogodku šeste sezone cikla večerov Nova frekvenca bo skozi pogovor z univerzitetno diplomirano muzikologinjo, kritičarko, glasbeno publicistko in urednico Nino Novak spregovoril o pomenu medgeneracijskega povezovanja, vlogi mentorjev v procesu pridobivanja tako znanja kot izkušenj ter za Slovenijo enemu pomembnejših izobraževalnih glasbenih centrov, Gradcu.

Vstop na dogodek je prost.

Foto: Antonio Porcar