Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Nova frekvenca, 100 let jazza na Slovenskem – Zlatko Kaučič

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca v jubilejnem letu, v katerem obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, izpostavlja jazziste prve generacije, tiste ki so s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na mlajše slovenske glasbenike ter jim pripisujemo zasluge za preporod jazza, s katerim se srečujemo zadnje desetletje ali dlje.

Jazz je v stoletni tradiciji na slovenskih tleh doživel številne preobrazbe, a za njegovega začetnika štejemo Tržačana Miljutina Negodeta, ki je leta 1922 s svojim kvartetom Original Jazz Negode v Ljubljani prvič izvedel glasbo z zametki jazza, kmalu pa v našo prestolnico pripeljal tudi prvi saksofon.

Vse od takrat imata v slovenskem glasbenem prostoru enako pomembno vlogo tako delovanje kot izobraževanje. A če prvo že vse od leta 1945 povezujemo (tudi) z Big Bandom RTV Slovenija, je temelj drugega v zadnjih desetletjih Konservatorij za glasbo in balet, ki predstavlja pomembno izhodišče številnim mladim jazzovskim glasbenikom. Enako pa velja tudi za šolo Zvočni izviri pod vodstvom bobnarja, tolkalca in pedagoga Zlatka Kaučiča.

Kot glasbeni samouk je svojo profesionalno glasbeno kariero začel leta 1978 v klubu Tres Tristes Tigres v Valenciji (Španija) in v več kakor štirih desetletjih nanizal sodelovanja z vsemi pomembnejšimi imeni jazzovske ter improvizirane glasbe, prav tako več kakor šestdeset izdaj. Znan je predvsem po prepletanju glasbe in poezije (med drugim je uglasbil besede Federica Garcie Lorce in Srečka Kosovela) ter pedagoškem delu, saj iz njegove šole izhajajo številni danes že uveljavljeni glasbeniki.

Na četrtem dogodku šeste sezone cikla večerov Nova frekvenca se bo v pogovoru z Nino Novak, univerzitetno diplomirano muzikologinjo, kritičarko, glasbeno publicistko in urednico, dotaknil pomembnosti predajanja znanja mladim ter ustvarjanja priložnosti za pridobivanje praktičnih izkušenj, pa tudi možnosti za uveljavitev na sceni.

Pogovoru sledi solistični koncert Tilna Kravosa.

Avtor fotografije: Iztok Zupan.