Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Ob 100. obletnici izida Logično filozofskega traktata – življenje in delo zgodnjega Ludwiga Wittgensteina – dr. Tomaž Grušovnik

Letos mineva sto let od objave Logično filozofskega traktata, dela, ki mu na filozofskih policah ni para, saj združuje logiko z duhovnostjo, tabele in formule z mističnim izkustvom. Traktat, kot mu pravimo krajše, pa predstavlja še en paradoks: čeprav ga zaradi njegove izjemne zapletenosti nihče zares ne razume, je po drugi strani navdihnil ne le številne filozofe, pač pa tudi filmarje, pesnike in druge kulturnike.

Kaj takega mu zagotovo ne bi uspelo, če ne bi bil njegov avtor Ludwig Wittgenstein, največji avstrijski filozof vseh časov, kontroverzna osebnost, ki je živela na robu med askezo in škandalom. Na predavanju bomo spoznali njegovo življenje, ki ga je globoko zaznamovalo pisanje Traktata in v katerem se Wittgenstein ni poskusil le kot filozof, pač pa tudi kot samostanski vrtnar, arhitekt, osnovnošolski učitelj in pogumen vojak v strelskih jarkih 1. svetovne vojne.

Dr. Tomaž Grušovnik je izredni profesor in višji znanstveni sodelavec na Univerzi na Primorskem, Pedagoški fakulteti. Deluje na področju filozofije vzgoje in etike, pri čemer se posveča hoteni nevednosti in spoznavnim vrlinam. Leta 2009 je v sklopu Fulbrightove štipendije gostoval na Univerzi Nove Mehike (ZDA), leta 2011 pa je bil gostujoči predavatelj na Univerzi v Oslu. Souredil je zbornika Borders and Debordering (Lexington, 2017) in Environmental and Animal Abuse Denial (Lexington, 2020), je tudi avtor sedmih knjig v slovenščini. Leta 2011 je prejel nagrado »Glasnik znanosti«, leta 2020 Svečano listino Univerze na Primorskem, leta 2022 pa nagrado Prometej znanosti.

Oglejte si še