Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Oscar Kokoschka (1886-1980) – dr. Sarival Sosič

Vodilni predstavnik dunajske secesije Gustav Klimt je Oscarja Kokoschko vključil v svojo razstavo leta 1908 v Kunstschau-u, saj je trdil, da je Kokoschka največji talent med takrat mlajšo generacijo slikarjev. V tem času je Kokoschka spoznal enega največjih avstrijskih arhitektov Adolfa Loosa, ki je postal njegov pokrovitelj in velik zagovornik ter imel velik vpliv na njegovo ustvarjalno pot. V zrelem obdobju je imel Oscar Kokoschka imel dve veliki razstavi na Dunaju in Berlinu, ki sta vključevali upodobitve mladih golih deklet ter več portretov bogatih Dunajčanov. Vse to in hkrati tudi sodelovanje z avantgardno revijo Der Strum ter izrazit boemski način življenja so povzročili, da je umetnik dobil status razvpitega ustvarjalca, ki šokira takratno meščansko družbo.

V dvajsetih letih 20. stoletja je bil Kokoschka profesor na akademiji v Dresdnu in je veliko potoval po Evropi, Severni Afriki in Bližnjem vzhodu ter slikal predvsem pokrajine. Leta 1937 so nacisti razglasili Kokoschko za predstavnika t. i. degenerirane umetnosti, vključno s številnimi drugimi ustvarjalci kot so bili Vasilij Kandinski, Paul Klee in Egon Schiele. Njegovo delo se najpogosteje obravnava kot ekspresionistično, čeprav sam sicer ni bil član nobenih gibanj. Izstopajo potreti in avtoportreti z močnimi psihološkimi poudarki. Njegove ilustracije pa so vplivale na razvoj grafičnega oblikovanja. V poznejših letih svojega delovanja se je Oscar Kokoschka več ukvarjal s tapiserijami, litografijami, scenografijami in celo kostumi za gledališče.

Umetnostni zgodovinar dr. Sarival Sosič je od leta 1993 dalje zaposlen kot kustos za sodobno vizualno umetnost v Mestni galeriji Ljubljana. Področja raziskovanja: fotografija, slikarstvo in kiparstvo ter vloga sodobnih medijev in prostorskih postavitev v novejši likovni umetnosti. Je avtor številnih spremnih besedil za monografije, kataloge in strokovne revije; kustos razstav številnih sodobnih likovnih ustvarjalcev, publicist in dobitnik nagrade kritiško pero Slovenskega društva likovnih kritikov za likovno kritiko in kuratorstvo.

Oglejte si še