Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Peter Fettich in Mateja Babnik – odprtje fotografske razstave mentorja in učenke

Peter Fettich (1979) je fotograf, ki svoj čas razpolavlja med dokumentacijo ulice in delom v temnici. Utelešenja negativov pogosto predstavlja ravno v okoljih nastanka in s tem zaokroža smisel svojega umetniškega delovanja.

Livsfare! Kviksand
Med vožnjo po severni Jutlandiji na Danskem sem naletel na opozorilno tablo: Livsfare! Kviksand. Nevarnost! Živi pesek! To sem brez težav razbral in seveda me je v trenutku pritegnilo, da sem postal pozoren na okolico. Hirsthals Havn se mi je zazdel kot prostor, kjer se srečujejo različni časi, ki bivajo v sožitju. Deloma starodobno ribiško pristanišče, deloma pa moderna, tovorna in potniško-tranzitna luka, je kljub svojim nasprotjem oddajala presenetljivo sproščeno atmosfero. Nikjer ni bilo zaznati preteče nevarnosti, na katero je namigoval bližnji opozorilni znak. Prav ta očitna dvojnost na tako malem geografskem območju me je spodbudila k fotografskemu raziskovanju okolice, ki sem jo dokumentiral nadaljnjih nekaj mesecev.

Mateja Babnik, rojena v Ljubljani leta 1981, kjer živi in dela. Od leta 2010 dela kot kino operaterka. Ves čas ji dela družbo in zapolnjuje dneve dvooka zrcalnorefleksna 6×6 kamera, ki uporablja 120film. Pravimo ji, da je kamera srednjega formata. Mateja študira znanost o svetlobi, slikarstvo, globoki tisk, stoicizem. Dolgoletno učenje vseh zgoraj naštetih dejanj je prenesla na svoje ustvarjanje, kjer je vidna uporaba naštetih medijev.

Ljubi me večno (ali nikoli)
Že celo leto poslušam, kako zemlja oziroma gozdovi gorijo. Se (ne)čudim vročinskim valom. Iz vseh koncev sveta. Poglejte, jaz ljubim rock‘n’roll, ampak naravo pa še bolj. Poslušam balado Motorhead pesmi “Love me forever” in jo (spo)razumem, kot bi mi iste besede narava povedala, če bi govorila. Ali je to romantičen pristop? To serijo posvečam naravi in vas pospremim s soncem, vodo, kamnom, rastjem in luno.

Razstava bo odprta do 20.10.2022