Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Poezija odpisanih

Vabimo vas na delavnico pisanja zabrisane poezije. Iz besedil starih, odpisanih časopisov in knjig bomo izluščili posamezne besede in ustvarjali pesmi. Delavnico bomo zaključili z nastopom rečne sirene Nathuoriel.

Delavnica je primerna za vse starostne skupine. Preživite poletni večer s knjižnico.

Zabrisana poezija (ang. blackout poetry, erasure poetry) je posebna tehnika pisanja poezija, pri kateri posamezna besedila, npr. časopisne članke, odlomke knjig ali pesmi predelamo, tako da izluščimo samo posamezne besede, ostalo besedilo pa prekrijemo, najpogosteje počrnimo. Na delavnici zabrisane poezije bomo predelali besedila iz starih časopisov in knjig, ki jih knjižnica nameni za odpis, zato smo delavnico naslovili Poezija odpisanih.

Nathuoriel

Nathuoriel je rečna sirena iz kolpske doline, ki ustvarja intuitivno ambientalno-vokalno glasbo. Glasbo ustvarja na podlagi danega trenutka in s sirenskimi glasovi ter zvoki oceana, klavirja in drugih zvokov ustvarja ambient, primeren za sprostitev, iskanje čuječnosti ali za kratek odmik vase. V letošnjem letu je izdala prvi album tako imenovane sirenske glasbe, ki nosi naslov River Howl (Rečni tulež) saj je, kot pravi, začutila potrebo po takšnem izražanju glasbe kakor volkuja ob reki, ki išče svoj trop. Nathuoriel oziroma Nataša Zamida je po izobrazbi diplomirana japonologinja, pedagoginja za japonščino, glasbo, petje ter tudi inštruktorica morska deklica preko akademije za morske deklice Arabella, pri nas v Sloveniji. Pod drugačnimi skupinami in nazivi je Nataša v glasbenem svetu že skoraj drugo desetletje, prej kot bobnarka, zdaj pa se bolj uveljavlja kot vokalistka in umetniška vodja glasbenega projekta Šumsko Voce (gozdni glasovi) v Kočevju. Kot japonologinja si je zadala izziv, da napiše tudi pesem oziroma poezijo v slovenskem in japonskem jeziku, ki jo je ustvarila, posnela in izdala v letu 2019 in nam jo bo tudi sama predstavila.