Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Profesor terorist – Rudi Rajar

Pisatelj in zaslužni profesor ljubljanske univerze v okviru napete pustolovske zgodbe združuje opise primerov s svojega strokovnega področja, iz svojega dinamičnega življenja in s številnih potovanj po eksotičnih deželah. V knjigi je kot okvir dogajanja uporabil pustolovsko zgodbo, kjer teroristi ugrabijo pisatelja, ki je svetovno priznani strokovnjak na področju uporabe voda in obrambe pred poplavami. Že v mladosti so ga popolnoma zasvojile gore. Spoznaval jih je na vse načine: sprva s pohodništvom, potem alpinizmom, turnim smučanjem, ima tudi 140 poletov z gora z jadralnim padalom. V poznejših letih je užival na številnih trekingih po nepalski Himalaji in perujskih Andih. Vrhunec svojih sanj je doživel kot član druge jugoslovanske odprave v Ande. Te gore so ga čisto zasvojile in vedno pri svojih predstavitvah prikaže najlepše posnetke teh gora v spremljavi melodij z indijanskimi piščalmi. Poleg tega je vse življenje navdušen jadralec, zgradil si je svojo jadrnico. Podvodni svet ga je tudi potegnil v potapljanje. Izkušnje vseh teh svojih aktivnosti je uporabil pri slikovitih opisih svojih pobegov od teroristov. Svojo prvo ženo je izgubil v prometni nesreči. Potem je doživel dve ločitvi. V knjigi iskrivo opisuje svoje spoznavanje s četrto ženo, ki je iz Tajske. Z njo sedaj mirno živi v vasici nad Blagovico.

Ob reviziji knjige je dr. Andrej Sitar, nekdanji direktor Uprave RS za jedrsko varnost zapisal:

Njegovi strokovni opisi niso izmišljeni, saj je kot strokovnjak sodeloval v številnih slovenskih in mednarodnih projektih. Osem mesecev je delal pri Mednarodni agenciji za atomsko energijo v Monaku. Dvajset let je kot ekspert v Bruslju ocenjeval evropske projekte. Za svoje raziskovalno delo je prejel zlato plaketo ob stoletnici Fakultete za gradbeništvo in geodezijo.

Med milijoni pustolovskih romanov je ta knjiga redek primer s strokovno utemeljenimi opisi in izračuni hidravličnih pojavov. 

Diverzijo nuklearne elektrarne je opisal tako natančno, da smo mu svetovali opis spremeniti, ker bi ga potencialni teroristi lahko »koristno« uporabili.