Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Razstava MKL-Slovanske knjižnice v Turnišču

Razstava MKL – Slovanske knjižnice ob stoletnici rojstva Štefana Barbariča je nastala v sklopu prireditev in dogodkov ob njegovi stoletnici rojstva jeseni 2020.  V Turnišču jo zaradi pandemičnih let postavljamo nekoliko kasneje.

Pobudnica obeležja stoletnice je bila Slovenska matica, kjer je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja Štefan Barbarič deloval kot tajnik in urednik. Slovanska knjižnica, ki jo je Štefan Barbarič vodil zadnja leta življenja, se je odzvala na vabilo k sodelovanju z biobibliografskim prispevkom v Matičinem zborniku Življenje in delo Štefana Barbariča  ter z razstavo Štefan Barbarič (1920 – 1988), ob stoletnici rojstva slovenskega literarnega zgodovinarja, slavista, komparativista in prevajalca.

Razstava v Turnišču je plod sodelovanja med Občino Turnišče, Mestno knjižnico Ljubljana oziroma njeno enoto Slovansko knjižnico in Slovensko matico, saj njeno odprtje v Krajevni knjižnici Turnišče sovpada s predstavitvijo zbornika Slovenske matice v Barbaričevem rojstnem kraju (15. novembra ob 17. uri v Večnamenski dvorani v Vrtcu Turnišče). Razstava je nekoliko okrajšana in prirejena oblika prvotne, tokrat z domoznanskim poudarkom. Posebej predstavljamo še Barbaričevo »Prekmuriano«, bibliografijo del, ki se vsebinsko nanašajo na severovzhodni del Slovenije. Avtorica razstave je mag. Kristina Košič Humar.