Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

S Petro Koršič – Klemen Lah

Klemen Lah, doktor literarnih ved, profesor slovenščine in sociologije, ki je za magistrsko nalogo prejel nagrado Slavističnega društva Slovenije, poučuje na gimnaziji Waldorfske šole v Ljubljani in kot lektor za slovenski jezik na Filozofski fakulteti v Zadru ter na Reki. Soavtorsko je sodeloval pri Velikem slovenskem leksikonu, Leksikonu slovenskih literarnih junakov, srednješolskih berilih Umetnost besede in Odkrivajmo življenje. Ustvarja tudi literarno, bil je nominiran za nagrado svetlobnica 2015.

Leta 2021 je postregel s psihološkim trilerjem Goldfisch. Ta izriše sodobni družbeni portret: od kritike potrošništva, navideznosti in kulise, kritike »kapitalističnega kanibalizma« do stanja slovenske družbe – »našizem« in kritike medijskega poročanja. Ker je Klemen Lah tudi psihoterapevt, ne preseneča, da smo dobili tudi literarno upodobljene psihološke profile sodobnega človeka z duševnimi motnjami in boleznimi.

V pogovoru s pesnico in kritičarko Petro Koršič se bosta ob tem posvetila tudi avtofikcijskim, literarnim drobcem in številnim navezavam, mdr. na Zločin in kazen. Roman je namreč izšel ob 200-letnici rojstva Dostojevskega in se posveča vprašanjem koncepta nasilja in zla, aktivizma in umetnosti ter terapevtskih učinkov branja. »Vsaka beseda je nasilje – nasilje nad resnico. Beseda je majhna kletka, v kateri resnica ne more razpreti kril,« je ena od misli, ki se pogosto zaiskrijo v knjigi.