Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Blaž Gutman: Sedemdeset let nazaj je bilo sedem minut nazaj

Sedemdeset let nazaj je bilo sedem minut nazaj je magistrski razstavni projekt, ki raziskuje izgubo spomina in demenco pri avtorjevem družinskem članu. To je fotografska pripoved, ki z uporabo terapevtske fotografije, raziskovanjem spomina in dokumentiranjem minljivosti prikazuje tihega, nežnega in kontemplativnega človeka, čigar življenje in dojemanje časa se počasi, a vztrajno obrača na glavo. Z različnimi nelinearnimi in fragmentiranimi vizualnimi strategijami, kot so fotografije, risbe in zapisi, avtor svojemu očimu Janezu nudi vizualnost in glas, ki ga sicer ne bi slišali. S projektom želi avtor upodobiti kompleksnost demence, hkrati pa dati občutek, da je demenca nekaj, kar daje, ne jemlje smisla življenja.

Blaž Gutman (1990) je slovenski dokumentarni fotograf mlajše generacije. Leta 2022 je magistriral iz fotografije na Ulster University, Belfast School of Art na Severnem Irskem pod mentorstvom Kena Granta in Donovana Wyliea. Trenutno dela kot fotograf za Muzej in galerije mesta Ljubljane.

Uradno odprtje razstave, napovedano za v sredo, 11.1.2023, ob 18.00, je zaradi osebnih okoliščin avtorja odpovedano. Razstava bo na ogled med 11. januarjem in 3. februarjem.