Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Sprehodi po Ljubljanskem Posavju: Stožice, Ježica in Črnuče

Ob bregovih reke Save so že v srednjem veku nastajala naselja, ki jih danes poznamo kot Ljubljansko Posavje. Območje obsega vasi Kleče, Savlje, Ježico, Malo vas, Stožice, Črnuče, Tomačevo in Jarše. Na tokratni razstavi smo se osredotočili na Stožice, Ježico, Črnuče in okoliške vasi.

Na razstavi si bo mogoče ogledati, kako so iz severnih predmestij Ljubljane nastala urbana območja z modernimi stanovanjskimi soseskami. Pozornost smo posvetili reki Savi, ki je močno vplivala na razvoj naselij in turizma, predstavili kdaj je prvi vlak zapeljal skozi Ježico in Črnuče ter odsopihal dalje proti Kamniku, zanimalo pa nas je tudi, koliko znamenitih gostiln je sprejemalo izletnike in prevoznike tovornih kočij.

Nismo pozabili na večje posavske kmetije, ki še vedno oskrbujejo Ljubljančane z zelenjavo, prav tako pa ne na bogato kulturno, cerkveno, društveno, gospodarsko in športno zgodovino: tod so bili aktivni tako Orli kot Sokoli ter telovadna društva Partizan po letu 1945.

Odprtje razstave

Prijazno vabljeni na kratek dogodek ob odprtju razstave, na katerem se nam bo pridružilo tudi nekaj predstavnikov lokalne skupnosti obravnavanega območja. Odprtje bodo s petjem popestrili mešani pevski zbor Medis Kud Svoboda Črnuče in ženska vokalna skupina Medenke iz ČS Posavje.

Dogodek bo 9. septembra ob 18.00 v dvorani knjižnice. Število mest je omejeno, udeležba je mogoča ob upoštevanju PCT pogojev.

Avtorji razstave

Avtorji razstave so: mag. Gašper Hudolin, Tjaša Bezenšek in Tomaž Miško.

Preberite še