Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Spremenjena stanja zavesti – mag. Marko Ogris

“Zavesti ne poznamo. Poznamo pa več kot 10.000 snovi, ki spreminjajo zavest. Poznamo tudi molekularna orodja in vemo, na katere receptorje v možganih se vežejo določene snovi in na kakšen način vplivajo na možgansko aktivnost.”
(iz radijske oddaje Glasovi svetov: Spremenjena stanja zavesti – halucinacije ali resničnost)

Ob tokratnem naslovu nam najprej pridejo na misel načini spreminjanja zavesti s pomočjo psihoaktivnih snovi ali drog – marihuana, hašiš, meskalin, ayahuasca, gobice, opij, heroin, kokain, ekstazi itd. V zgodovini so se mnoge od naravnih drog uporabljale pri verskih obredih in v duhovne namene. Danes je večina od njih (razen dovoljenih alkohola, kofeina, čaja, tobaka in morda kmalu še konoplje) na seznamu prepovedanih drog.

Obenem pa številne droge predstavljajo orodja za raziskovanje človekove duševnosti.

Naše poletno srečanje pa v prvi vrsti ne bo posvečeno diskusiji o delovanju posameznih drog, ampak vprašanju o tem, zakaj tako veliko vemo o vplivanju številnih psihoaktivnih snovi na možgansko aktivnost (in s tem na spreminjanje zavesti), po drugi strani pa o zavesti vemo tako malo, čeprav sta zavest in naše doživljanje sebe in sveta pravzaprav vse, kar kot posamezniki zares imamo?