Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Temeljni pojmi zgodovine filozofije: O pojmu metafizike v filozofiji

Tokrat se bomo posvetili premisleku izraza “metafizika”, ki danes označuje eno od temeljnih filozofskih disciplin. Samo ime izhaja iz naknadnega (ne Aristotelovega) poimenovanja Aristotelovih spisov, ki so ostali brez naslova. Ker niso spadali ne v logiko, ne v etiko – sledili pa so spisom o fiziki – so dobili naslov tá metà tâ physiká, torej – ‘to, kar je za fiziko‘. Kar je Aristotel obravnaval v teh spisih, je sam poimenoval ‘prva filozofija’.

Kateri predmet in naloge je torej imela ta “prva filozofija” pri Aristotelu? Kako se je kasneje, poleg logike in etike uveljavila “metafizika” kot ena izmed treh glavnih filozofskih disciplin? Kako so jo razumeli nekateri ključni filozofi do 20. stoletja?

Na prvi pogled se zdi, da sodobno življenje od nas zahteva zanimanje za vse kaj drugega kot za študij temeljnih pojmov zgodovine filozofije. V nasprotju s tem vtisom pa resnejši razmislek pokaže, da nam prav poznavanje pojmovne vsebine (zahodne) filozofije omogoča razumeti, kako so temeljni filozofski pojmi vključeni v osnove humanistike, družboslovja, naravoslovja, umetnosti in religije civilizacije, ki jo sami arbitrarno označujemo kot zahodno.

Predava: mag. Marko Ogris

Preberite še