Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Temeljni pojmi zgodovine filozofije: Plotin

Plotin je eno ključnih imen antične filozofije in na svoj izjemen način njen zadnji vrhunec in zaokrožitev. Obveljal je za utemeljitelja novoplatonizma, ker se je pri oblikovanju svojega nauka največ opiral na Platona. Ob tem pa je bil Plotin, kot odličen poznavalec celotne antične filozofije mnogo več od zgolj komentatorja in interpreta Platonove misli (in poleg nje vsaj še Aristotela ter stoikov in epikurejcev).

Kot samostojni mislec je Plotin najbolj znan po svojem nauku o treh temeljnih hipostazah. To so Eno (hén), Um (noūs) in Duša (psychē).

Kako so te tri pojme razumeli drugi predstavniki antične misli in kakšen pomen pridobijo znotraj Plotinove filozofije?

Na prvi pogled se zdi, da sodobno življenje od nas zahteva zanimanje za vse kaj drugega kot za študij temeljnih pojmov zgodovine filozofije. V nasprotju s tem vtisom pa resnejši razmislek pokaže, da nam prav poznavanje pojmovne vsebine (zahodne) filozofije omogoča razumeti, kako so temeljni filozofski pojmi vključeni v osnove humanistike, družboslovja, naravoslovja, umetnosti in religije civilizacije, ki jo sami arbitrarno označujemo kot zahodno.

Predava mag. Marko Ogris.

Število obiskovalcev je omejeno, prijave zbiramo na janez.sedej@mklj.si.

Predavanje bo mogoče istočasno spremljati tudi preko spletne aplikacije GoogleMeet.

Povezava: https://meet.google.com/udw-tasp-sjr.

Preberite še