Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Valerii Startsev – slikarska razstava

Ukrajinski slikar Valerii Startsev je po poklicu arhitekt in notranji oblikovalec. Pri oblikovanju notranje opreme je iskal primerno sliko za stranke. Tako so nastale prve slike. Sčasoma sta arhitektura in slikarstvo postala sestavna elementa arhitektovega in umetnikovega dela.

Valerii Startsev

je ukrajinski slikar, ki živi in dela v Ljubljani. Rodil se je leta 1958 v mestu Dnipro. Je arhitekt in notranji oblikovalec ter večkratni zmagovalec natečajev za notranje oblikovanje v Ukrajini. Že več kot 35 let se posveča ustvarjanju arhitekturnih projektov za stanovanjsko in javno infrastrukturo, od tega že 25 let ustvarja v okviru lastnega arhitekturnega biroja.

»Ko stojiš pred praznim belim platnom, spoznaš, da ne obstaja nič bolj prvinskega od tega … In bolj ko strmiš, razločnejši postaja njegov nepoznani svet. Še včeraj se nisi zmenil zanj, nikoli se nisi soočil z njim in skoraj si ne bi mogel zamisliti njegovega obstoja … Vsak poteg s čopičem po platnu poživi ta svet in te preobrazi v arheologa, ki marljivo raziskuje sovpadanje časov … Samo še ena poteza s čopičem in besede postanejo odveč … Življenje je kaos. Težko ga konstruiramo. Verjamemo, da se nič ne zgodi naključno in da obvladujemo kaos okoli sebe. Iz slučajnosti se rodi specifično. V določenih trenutkih pridemo do spoznanja, da smo zgolj zrna peska v vesolju. Za nas ima naloge, ki jih ne poznamo. Smo del tega procesa. Kam vodi? Kdo ga nadzoruje? V čem je njegov smisel? Prepustiti se vibracijam vesolja pomeni poskušati razumeti svet in sebe. Zapustili boste galerijo in pozdravili življenje. Bo deževno, sončno, vetrovno? Bo noč? Kaj se bo zgodilo z vami? Je to zgolj naključje ali običajnost? Je to trenutek ali večnost?
V čem je razlika?«

Njegova dela je mogoče najti v Sloveniji, Ukrajini, Italiji, Švici in Združenih državah Amerike.

Več informacij: http://www.laboartory.com/.

Samostojni razstavi:
2022- Galerija LEK, Ljubljana, Slovenija
2012–2015 – DAVIS Casa, Dnipro, Ukrajina

Skupinski razstavi:
2015 – The Brick Lane Gallery, London, Združeno kraljestvo
2013 – New Gallery, Kijev, Ukrajina