Na vsebinoNa glavni meni
Loading Dogodki

Ženska hiša – Mirana Likar

S pisateljico Mirano Likar se bomo pogovarjali o njenih mojstrskih kratkih zgodbah in dveh romanih, še posebej pa se bomo osredotočili na zgodbe iz njene najnovejše knjige Ženska hiša.

Pripovedovanje znotraj opusa Mirane Likar praviloma ni v funkciji razvedrila, ampak gre bolj za strategijo preživetja. Pripoved je, sploh v Ženski hiši, bivanjski performativ – pripovedovalec z izrekanjem vzpostavlja sebe in celoto (sveta). Zgodbe delujejo po nekakšnem protislovnem načelu – tem bolj skušajo osebe z govorjenjem (ali dejanji) zakriti svoja prepričanja in notranjo resnico, očitnejša postajajo. Zavoljo te ujetosti v lastni miselni in čustveni svet, svoj jezik, svojo zgodbo, delujejo pristno in domače, preprosto človeško. Pričujoča zbirka resda priča o tem, da je vsak človek zgodba zase, a še veliko pomembnejše se zdi spoznanje, da človek zares ne živi, dokler svoje zgodbe ne (iz)pove.     

Diana Pungeršič (iz spremne besede)

Mirana Likar je avtorica kratkoproznih zbirk Sobotne zgodbe (2009), Sedem besed (2012),  Glasovi (2015) in Ženska hiša (2022), novele Bibavica (2019) ter romanov Babuškin kovček (2017) in Pripovedovalec (Založba Goga, 2020). Njen prvenec je bil nominiran za nagrado fabula, številne zgodbe pa so bile nagrajene na natečajih in vključene v mednarodne antologije, med drugim v Best European Fiction. Njen drugi roman Pripovedovalec (Založba Goga, 2020) je bil v ožjem izboru za kresnika in Cankarjevo nagrado.

Pogovor z avtorico bo vodil Janez Sedej