Dogodki

Film

Projekcija filma Slikar in obiralka grozdja – Inštitut za slovensko narodopisje, ZRC SAZU
16. oktober ob 18.00, Knjižnica Prežihov Voranc
Slovenska izgnanka, Marija Demšar iz Zabrežnika (Žiri), je drugo svetovno vojno preživela na domu Save Šumanovića v Šidu, enega največjih srbskih slikarjev. Domačim je v pismih popisala vse kar je doživela, in tako tudi zadnje obdobje umetnikovega življenja pred njegovo nasilno smrtjo. Njeni zapisi so prevzeli režiserja Nikolo Lorencina, da je posnel dokumentarni film, ki je leta 2015 prejel prvo nagrado mednarodne federacije filmskih novinarjev in kritikov na 62. beograjskem festivalu dokumentarnega filma.

Pogovor

Prestopimo zidove, odprimo okna – Carlos Pascual in Mojca Medvešek
23. oktober ob 18.00, Knjižnica Prežihov Voranc
Mehičan Carlos Pascual že sedem let živi v sosednji ulici. Vsestranski ustvarjalec večino časa nameni pisanju scenarijev in gledaliških besedil v španskem in angleškem jeziku. Njegova dela je v slovenščino prevedla partnerica, prevajalka Mojca Medvešek. O njunem odnosu, ustvarjanju in privajanju na našo deželo nam bosta razkrila v pogovoru s Tajo Zuccato.

Predstava

»Umetnost, to je pač življenja boj« – Tatjana Rupnik Hladnik, Pionirski dom (Ena knjižnica – ena knjiga - Tujci)
23. oktober ob 18.00, Knjižnica Bežigrad, mladinska čitalnica
Ivan Cankar v kritičnih spisih, ki jih je naslovil Bela krizantema, problematizira odnos med umetnikom in družbo. Njegovo razmišljanje je danes prav tako zanimivo in aktualno kot leta 1910, ko je delo nastalo. Kamišibajkarica bo v japonski tehniki pripovedovanja "kamišibaj" ob lesenem odru predstavila odlomke iz knjige. Člani gledališke skupine Pionirskega doma bodo pripravili improviziran nastop na temo Cankarjevih Tujcev - ti bodo predstavljali iztočnice in navdih za raznolike improvizacije, nekaj svojih predlogov za izhodišča prizorov pa bo dodala tudi publika.

Predavanje

Umetniška država in njeni prebojniki – mag. Marko Ogris
12. november ob 18.00, Knjižnica Šiška, 1. nadstropje
Ob knjigi Prebojniki M. Gladwella se bomo vprašali o pogojih, ki bi jih morali izpolnjevati umetniški ustvarjalci, da bi jim bil v dobi globalne prevlade ekonomskih kriterijev v hipotetični "umetniški državi" priznan status motorjev družbenega napredka oziroma družbeno koristnih akterjev? Morda s tem v Sloveniji, katere identitetna zgodovina se posebej opira na umetnost, ne bi smeli imeti težav!

Literarni sprehod

»Vse blagoslove tebi, Ljubljana!« – TIC Ljubljana in Mestna knjižnica Ljubljana
7. november ob 16.00, izpred Cukrarne
16. november ob 11.00, izpred Cukrarne
Število mest je omejenih, prijave zbiramo knjižnicah Mestne knjižnice Ljubljana ali na mail kpv@mklj.si

»[…] Mnogo in mnogovrstnih težav in nadlog je izkusil slovenski narod, oj, in jih bo še več; za tolažbo in povračilo v teh hudih časih pa mu je Bog dodelil Ljubljano. […]«
Ivan Cankar, Kurent (1909)

Ivan Cankar je v Ljubljani živel na številnih naslovih. Na vodenem literarnem sprehodu po Ljubljani bomo spoznali le nekatere. Začeli bomo pri Cukrarni, se ustavili na Poljanskem nasipu, Streliški ulici, Vodnikovem trgu in se preko Starega trga in Brega sprehodili do Kongresnega trga, kjer je Cankar preživel zadnje dneve svojega življenja. Sprehod bomo zaključili pred Narodno galerijo na Cankarjevi cesti, od koder so Cankarja po smrti pospremili na pokopališče. Na ogledu boste spoznali številne zanimivosti iz Cankarjevega življenja in drugih pomembnih meščanov tistega časa, obogatili pa ga bomo s Cankarjevimi refleksijami na Ljubljano.

Literarni sprehod bo potekal po naslednji trasi: Cukrarna, Poljanski nasip 10, Streliška ulica 12, 20, Krekov trg (Mestni dom), Vodnikov trg, Škofijska palača, Ciril-Metodov trg 4, Gornji trg 10, Stari trg 21, Breg, Križevniška ulica 11, Kongresni trg, Cankarjeva cesta do Narodne galerije.

Okrogla miza

Tujci
20. november
Dogodke, povezane z obeležitvijo 100. obletnice smrti Ivana Cankarja bomo zaključili na dan splošnih knjižnic z okroglo mizo, ki se bo navezovala na Cankarjev roman Tujci. Gostje bodo predstavniki različnih organizacij, ki spremljajo problematiko tujih državljanov v Sloveniji.

Napovednik

Ena knjižnica – ena knjiga

Koledar

« Oktober 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri