eDemokracija

Pomembnejši portali z vsebinami e-demokracije, ki vam omogočajo lažje spremljanje zakonodajnih postopkov, kakor tudi neposreden odziv na sprejemanje zakonskih določil in predpisov.

Portal Država na spletu združuje dostop do spletnih portalov in strani javne uprave RS:

Portal E-demokracija vam omogoča posredovanje svoja mnenja in pripombe na predpise v pripravi ter tako vplivajte na končno sistemsko ureditev vsebinskega področja. Portal prinaša tudi informacije o pojmu demokracija na splošno, o načinu izvajanja
demokracije v naši državni, o temeljnih človekovih pravicah in svoboščinah, ureditvi oblasti v naši državi ter  ureditvi oblasti v EU. Seznanite se lahko s postopki priprave predpisov, vključen je tudi nabor koristnih povezav in informacij s področja zakonodaje, pravnih pravil v EU, informacij javnega značaja, volitev in referendumov ipd.

Parlameter je orodje, ki z analizo glasovanj in transkriptov nastopov lajša spremljanje dela v državnem zboru. Uporabnikom prijazna vizualna zasnova in tehnološko napredna modularna zasnova povečujeta transparentnost delovanja najpomembnejše demokratične institucije in omogočata učinkovit vpogled v odločevalski proces.

Portal Predlagam.vladi.si je namenjen pošljite predlogov za ureditev vsebine v pristojnosti vlade, ki je po vašem mnenju neustrezno urejena.

Preko portala Gradiva v vladni obravnavi spremljajte postopke priprave in sprejemanja vladnih odločitev in preverite upoštevanje pripomb in predlogov civilne javnosti. Iskalnik omogoča iskanje predpisov glede na naziv predpisa, organ, ki ga pripravlja, področje, leto, vrsto (pravilnik, uredba, zakon) ali status, v katerem se predpis trenutno nahaja ter prikaz predpisov, ki so v fazi podajanja komentarjev. Ob iskanju naziva predpisa vpišite celoten naziv predpisa ali posamezne besede, ki sestavljajo naziv predpisa.

Vodič po birokraciji (VOBI) je nastal, da bi vam olajšal pot skozi birokracijo. VOBI na enem mestu zbere uredbe, zakone, pravila in birokratske zanke, ki jih morate poznati, ko želite nekaj doseči. Veliko dobrih idej, navdihujočih akcij in zanimivih dogodkov se nikoli ne uresniči zato, ker se nam zdi, da ne obvladujemo birokratskih postopkov. Pogosto zato, ker je birokracija zares nejasna in slabo organizirana. Trenutno so na VOBI predstavljena štiri področja: kulturno organiziranje, organizacija dogodka, spremembe v
prostoru in sodelovanje pri odločanju.

Nacionalni portal STOP Birokraciji vam omogoča, da opišite svojo izkušnjo nedopustne birokratske prakse ter tako prispevajte k enostavnejšim, preglednejšim in hitrejšim postopkom. Hkrati lahko podajate tudi mnenje na že posredovane pobude.

Preko portala Poslovni SOS (začasno ne deluje) lahko poslovni subjekti, prijavite konkretno težavo pri poslovanju z državo oziroma nedopustno administrativno prakso javne uprave.

Spletno mesto E-demokracija.si (arhivska vsebina) je bil v slovenskem medijsko-političnem prostoru prvi poskus kritičnega reflektiranja teoretskega razvoja in praktične uporabe orodij e-demokracije z namenom povečanja politične participacije posameznika.
E-demokracija.si je bil neodvisen in samostojen projekt, za katerega so vsebine prispevali diplomirani politologi, pravniki, novinarji ter ostali družboslovci, ki so skušali z novicami ter referenčnimi intervjuji doseči boljšo informiranost ter izobraženost splošne javnosti o tem fenomenu, ki postaja vse bolj aktualen in prisoten tudi v našem političnem prostoru.
Poleg novičarskega dela se je ekipa E-demokracija.si ukvarjala z organizacijo predavanj s področja e-demokracije ter e-participacije in tudi z neposrednim nagovarjanjem zainteresirane javnosti skušala vplivati na stopnjo vedenja o tem fenomenu.

Zakonodajni monitor je uporabniku prijazno interaktivno orodje, ki omogoča edinstven vpogled v sprejemanje zakonodaje v Sloveniji in pregled aktivnosti poslancev Državnega zbora. Portal med drugim omogoča vpogled v del zakonodajne sledi ter prijavljene lobistične stike v času sprejemanja posamezne zakonodaje. Skozi vizualno predstavitev omogočen kronološki vpogled v obravnave, vložene amandmaje in njihovo vsebino, glasovanja, izjav poslancev na sejah Državnega zbora, itd.

Spletna stran MEPrankings meri in ocenjuje aktivnosti evropskih poslancev. Točke jim pripisuje po štirih merilih, in sicer glede na zakonodajna in nezakonodajna poročila, na poslančeve govore, kot so govori v parlamentu, obrazložitve glasov itd., ter glede na pomembnost vloge, ki jo ima poslanec v parlamentu. Za pridobivanje točk pa je zelo pomembna tudi prisotnost na plenarnih zasedanjih parlamenta. Pripravlja jo neodvisna ekipa programa MEP Software, ki deluje z odprtimi podatki.

Finšpektor je spletna aplikacija (trenutno v testni verziji) , ki omogoča celovit vpogled v porabo javnega denarja v Sloveniji od leta 2003 naprej.


Medijske informacije, vezane na storitve eDemokracije:

 

thlsidebar

pionirska


Koledar

« Maj 2021 »
Po To Sr Če Pe So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri