Na vsebinoNa glavni meni

Bilo jih je deset

Agatha Christie
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Agatha Christie

Bilo jih je deset

Če ste kadarkoli imeli pomisleke o svojih detektivskih sposobnostih, pred vami je izziv. V ljubki kriminalčici imate na voljo deset poizkusov. Lahko ugotavljate, kdo bo naslednji v vlogi žrtve ali morilca. In stavite, kdo ali koliko jih bo preživelo, seveda brez kukanja na zadnje strani. Ob 125-letnici rojstva velike mojstrice kriminalnega romana so prav ta roman izbrali za njenega najboljšega. Sicer v njenih zgodbah ne lovimo le zločincev, ampak skušamo ujeti še kanček etičnosti, človekoljubja, kritičnosti do napuha. Sprehod skozi zgodbe je hkrati ogled stanja družbe, ki plačuje ceno svoje sprevrženosti. (MU)

 

Mnenja bralcev


Napeta kriminalka izjemne pisateljice drži bralca v napetosti od začetka do konca. Ob otroški pesmici o desetih zamorčkih se dogajajo umori desetih ljudi, ki so povabljeni na osamljen otok. Kaznovani naj bi bili zaradi svoje kriminalne preteklosti, ki je sodni sistem ni potrdil. Najbolj napeti so odnosi med povabljenci, saj ugotovijo, da na otoku ni drugih ljudi in mora biti morilec eden izmed njih …

-Majda


Menim, da je to njena najboljša kriminalka in niti slučajno ni mogoče ugotoviti storilca. Zaplet je res neverjeten, prav tako napetost, ki jo stopnjuje skozi vso zgodbo, kako usodi predhodnikov ne bo ušel nihče.

-Zoran


Zgodba se mi je zdela zelo napeta, hitro berljiva in je ne moreš odložiti. Konec me je presenetil in zgodba je bila napeta do konca. Zanimiv način pripovedi, ter koncept, kjer nihče od glavnih junakov ne preživi. Postavi tudi moralno vprašanje kako kaznovati ljudi, ki se uspejo izogniti roki pravice.

-Staša


Brez Agathe ni dobre kriminalke. In ta je ena njenih najboljših. Na samotnem otoku sredi oceana se zbere deset ljudi, pet žensk in pet moških. Vsak izmed njih nosi v sebi neko temno skrivnost. Ko pričnejo drug za drugim skrivnostno umirati, se zgodba dodobra zaplete in knjigo je nemogoče odložiti. Kdo je morilec? Poirot ga z Agathino pomočjo odkrije. A ne zlahka.

-Marta


Razburljivo in skrivnostno branje, osnovano na stari uspavanki, v kateri deset malih vojačkov ne preživi. Nekaznovani morilci so skrivnostno povabljeni na Soldier Island. Skrivnostni otok, ki se nahaja v bližini avtoričinega kraja otroštva, postane mora povabljencev, ki drug za drugim skrivnostno umirajo. Tisti, ki ostajajo, se na vse mogoče načine skušajo spomniti rešitve. Za vsakim umorom izgine eden od sprva desetih keramičnih vojačkov, razstavljenih na mizi. Skrivnosti v epilogu ne razreši niti policija. Šele pismo, ki je priplavalo v steklenici, pojasni nenavadno (in veličastno, kot je hotel storilec) dogajanje na otoku.

-Ana


Agata Christie je definitivno kraljica detektivk. Ena njenih najboljših knjig. Bralec ima 10 možnosti, da ugotovi kdo je morilec. Ko že misliš, da imaš odgovor na dlani, tudi tiste osebe več ni. Na koncu pa čisti preobrat. Izvrstna zgodba, ki drži bralca ves čas zbranega ter detektivsko naravnanega.

-Ana


 

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake