Emona in rimska kuhinja
- Avtor: Ljudmila Plesniu010dar-Gec
- Zvrst: Kulinarika
- Jezik: slovenski
- Ciljna skupina: odrasli
- Leto izida: 1996
- Založba: Kmečki glas, Ljubljana
- Fizični opis: 83 str., 31 cm
Kako opisati emonski jedilnik in za povrh spisati še kuhinjske recepte za hrano, ki naj bi jo davno nekoč jedli prebivalci Emone? Prav tega sta se lotila arheologinja Ljudmila Plesničar – Gec in etnolog Boris Kuhar. Za podvig sta potrebovala nekaj dejstev in podatkov: tipično emonsko posodje, arheološke indice antične prehrane v Emoni, poznavanje rimskih običajev, poznavanje Apicijeve kuhinje in receptov ter kanček domišljije. Prvi del knjige nas uvaja v življenje Rimljanov in njihove prehranske navade. Drugi nas z recepti napoti na kuho ali kakor pravita avtorja: »Knjiga je namenjena vsem, ki jih zanima življenje starih Emoncev ter njihove navade in šege, povezane z jedačo in pijačo. Dobrodošla bo tistim, ki želijo gastronomsko eksperimentirati in popestriti domači jedilnik z nenavadnimi, vendar slastnimi jedmi, ki so jih Emonci pripravljali pred 1900 leti na tleh današnje Ljubljane.« (KKH)