Na vsebinoNa glavni meni

Finklersko vprašanje

Howard Jacobson
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Howard Jacobson

Finklersko vprašanje

Roman Finklersko vprašanje je duhovita zgodba o ljubeznih, izgubah in moškem prijateljstvu. Glavnemu liku Julianu Treslovu, nekdanjemu novinarju nacionalnega radia, v življenju ni uspelo doseči ničesar. Ima dva sinova, ki ju ne loči, judovska prijatelja, filozofa Sama Finklerja, in češkega priseljenca Liborja Sevcika. Preko njiju spoznava judovsko življenje in običaje, ki ga fascinirajo, sam pa se sprašuje, ali lahko tudi on v judovstvu najde srečo.

Ko ga nekega dne napade in oropa ženska, ki ga povrhu vsega še ozmerja z Judom, ga njegova želja po pripadnosti judovstvu nič več ne izpusti. Vesti se prične še bolj judovsko kot njegova prijatelja, pod njunim vplivom pa se ukvarja s pomembnimi življenjskimi vprašanji: ljubeznijo, družinskim življenjem, vero in srečo. Julian Judov ne razume, v domišljiji jih idealizira in si postavlja judovska vprašanja, tako imenovana Finklerska vprašanja. Zaradi nerazumevanja je pri njem čutiti celo nevoščljivost in ljubosumje.

Poleg judovstva se v romanu prepletajo tudi druge življenjske teme, kot so intimnost, smrt, neskončna ljubezen do iste osebe, moško prijateljstvo in odnos do otrok in bivših žena. Dovršeno opisan ni samo karakter Juliana Treslova, temveč tudi ostalih dveh oseb, Samuela Finklerja in 90-letnega priseljenca Liborja Sevcika.

Britanski romanopisec, literarni kritik in kolumnist z judovskimi koreninami Howard Jacobson je za svoj roman Finklersko vprašanje leta 2010 prejel Bookerjevo nagrado. Z 68 leti je tako postal eden najstarejših prejemnikov nagrade.

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake