Na vsebinoNa glavni meni

Kleopatra

Stacy Schiff
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Stacy Schiff

Kleopatra

Le kdo ne pozna zgodb in legend o kontroverzni egipčanski kraljici, ki je zapeljala dva najmogočnejša moška njenega časa, Julija Cezarja in Marka Antonija? Vendar to delo ni le še ena biografija, temveč poglobljena študija o Kleopatri, eni najslavnejših žensk vseh časov, izpod peresa Pulitzerjeve nagrajenke Stacy Schiff.

Kleopatra VII. je po očetovi smrti pri osemnajstih letih postala poslednja kraljica Egipta. Na prestolu je vladala dvaindvajset let, sprva skupaj z bratom Ptolemajem XIII., s katerim je bila tudi poročena, saj po običaju Ptolemajcev ni mogla vladati sama. V času spora s Ptolemajem je spoznala Cezarja, ki ji je pomagal ponovno zasesti prestol skupaj z mlajšim bratom kot sovladarjem. Kleopatra je postala Cezarjeva ljubica in devet mesecev po njunem prvem srečanju je rodila Cezariona. Leta 41 pr. n. št., tri leta po Cezarjevem umoru, je srečala Marka Antonija in začela razmerje z njim, to je trajalo z nekajletno prekinitvijo vse do njune smrti, v zvezi pa so se jima rodili trije otroci. Rim je v tej zvezi videl nevarnost za Rimski imperij in za Oktavijana, Antonijevega svaka. Leta 30 pr. n. št. je Oktavijan napadel Egipt, Aleksandrija je podlegla, Antonij in Kleopatra pa sta naredila samomor. Kleopatra naj bi umrla od kačjega pika, vendar avtorica dvomi v to splošno prepričanje in meni, da je popila strup.

Stacy Schiff tudi sicer v samem delu med opisovanjem življenja vladarice Kleopatre in zgodovine ptolemajskega Egipta in antičnega sveta v zadnjih dekadah 1. stoletja pr. n. št. sproti opozarja na zmotne predstave o nekaterih dogodkih, ki so posledica izkrivljenja zgodovinskih dejstev v preteklosti. Avtorica se je kritično poglobila v študij virov in literature, kar dokazuje tudi obsežna bibliografija ob koncu knjige za katero je prejela nagrado PEN/Jacqueline Bograd Weld for Biography. (JJ)

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake