Na vsebinoNa glavni meni

Kraja človeka

Thomas Stephen Szasz
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Thomas Stephen Szasz

Kraja človeka

Knjiga esejev proti medikalizaciji vsakdanjega življenja kontroverznega (anti) psihiatra Thomasa Szasza ponuja razmislek o upravičenosti diagnosticiranja določenih, še do nedavnega »normalnih« človeških stanj v bolezenska (in obratno: npr. homoseksualnost so še pred nedavnim, seveda neuspešno, zdravili).

Kritičen je tako do možnosti družbene kontrole (stigma uporabnikov psihiatrije, prisilne hospitalizacije ipd.) kot do »znanstvenosti« psihiatrije in še posebej psihoterapije. Večina t. i. »duševnih bolezni« ni dokazljiva ne z biološkimi ali kemičnimi testi, ne z biopsijo, kot to velja za telesne bolezni, zato so možnosti manipulacij in zlorab na tem področju skorajda brezmejne. Obenem zagovarja pravico do svobode, samolastništva, ki ga terapevtska država prepoveduje.

Država nam omeji avtonomijo vsakokrat, ko kaj prepove, še sploh tiste vrste dejanj, ki jih je John Stuart Mill tako primerno poimenoval »samooskrbne« – takšno je recimo samozdravljenje z zdravili (samomedikacija). Dandanes našo avtonomijo omejuje politični sistem, ki mu pravim »terapevtska država«.

Dandanes je mogoče tako rekoč vsako nezaželeno vedenje, od zmikavstva po trgovinah in kleptomanije pa do seksoholizma in pedofilije, opredeliti kot bolezen, katere diagnoza in zdravljenje sodita v domeno zdravstvenega sistema.

To, da je uporaba drog, ki jih država prepoveduje, opredeljena kot obolenje (zloraba substanc, kemična odvisnost, zasvojenost, narkomanija), medtem ko je uporaba drog, ki jih država dovoljuje, opredeljena kot zdravljenje (antabus, metadon, haldol), lepo ponazarja, kako radikalno sta polarizirani tako nozologija kot terapevtika.

Za izvrsten prevod je poskrbel B. Gradišnik. (MS)

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake