Na vsebinoNa glavni meni

Naravoslovje. 1, Kozmologija in geografija

Gaius Plinius Caecilius Secundus
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Gaius Plinius Caecilius Secundus

Naravoslovje. 1, Kozmologija in geografija

Naravoslovje 1 je prvi kritični prevod v slovenščino prvih šestih knjig Plinijeve monumentalne enciklopedije z naslovom Naturalis Historia, ki je nastala v prvem stoletju v Rimu in ki predstavlja eno najobsežnejših del, ki so preživela iz dobe rimskega imperija do dandanašnjih dni. Plinijevo delo še danes ostaja ena glavnih referenc na področjih staroveške geografije, astronomije, botanike, zoologije, mineralogije in številnih drugih ved.

Naravoslovje 1 vsebuje prevod posvetilnega pisma Titu Flaviju Vespazijanu; nadaljuje se s prvo knjigo, ki predstavlja vsebino preostalih šestintridesetih; temu sledi druga knjiga, ki se ukvarja s kozmologijo in astronomijo; ter knjige 3–6, ki so namenjene geografiji antičnega sveta. V njih Plinij z navajanjem stvarnih podatkov bralca popelje po tedaj znanem svetu in pri tem kot eden redkih antičnih piscev navaja tudi vire svojih informacij, tako njemu domače rimske, kakor tudi tuje.
Velikansko delo prevajalca iz latinščine je opravil dr. Matej Hriberšek; vzporedno s prevodom prvih šestih knjig pa je izšla tudi kar 804 strani obsežna zbirka prevajalčevih komentarjev z naslovom Po Plinijevem nebu in zemlji, ki vključuje tudi bibliografske opise kar štiristo triinsedemdesetih Plinijevih virov, imensko in stvarno kazalo ter dva zemljevida.

Naravoslovje 1 je velika obogatitev v slovenščini dostopnega fonda staroveškega gradiva in obvezno branje vsakomur, ki ga zanima antična preteklost. (MG)

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake