Platoteka – poslušanje gramofonskih plošč

Platoteka je poslušalnica gramofonskih plošč, kjer lahko samostojno poslušate glasbo. Izbirate lahko med ploščami tujih in slovenskih izvajalcev klasičnih del, izdanih v šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, kot tudi med sodobno glasbo različnih zvrsti. Platoteko najdete v prvem nadstropju Knjižnice Bežigrad.

Glasba v knjižnicah

Prva zbirka gramofonskih plošč s sedemsto naslovi, ki je vsebovala predvsem klasiko, ljudsko in zborovsko glasbo, je bila namenjena poslušanju v knjižnici. Zasnovala jo je Ančka Pucihar leta 1980 v Knjižnici Bežigrad po vzoru Knjižnice Cirila Kosmača v Tolminu, ki je bila prva slovenska knjižnica z zbirko gramofonskih plošč in s sobo za poslušanje.

Danes imamo v knjižnicah na voljo za izposojo obsežne zbirke zvočnih posnetkov na CD ploščah s področja jazza, klasike, bluesa, šansona, popularne, ljudske, filmske, meditativne, plesne, elektronske in božične glasbe. Zbirkam CD-jev so se pridružile zbirke video DVD-jev s posnetki koncertov izvajalcev popularne glasbe, jazza, bluesa in klasične glasbe s poudarkom na operah, arijah in baletu. Zbirko od leta 2014 dopolnjujemo tudi z gramofonskimi ploščami, ki jih lahko poslušate v knjižnici.

Redno pripravljamo:

O ploščah

Gramofonske plošče so bile prvi tehnološki izdelek, namenjen reprodukciji glasbe za osebne potrebe. Ob začetkih proizvodnje leta 1900 so zamenjale do tedaj uporabljane fonografske cilindre in bile v množični uporabi večino 20. stoletja. Pred letom 1950 so bile plošče izdelane iz šelaka, kasneje pa večinoma iz polivinilklorida (PVC) – od tod tudi ime vinilna plošča oziroma vinilka. V Sloveniji se je uveljavil tudi žargonski izraz plata. Njihova priljubljenost je upadla konec osemdesetih 20. stoletja, ko so se na trgu pojavili digitalni zvočni mediji.

Dandanes so gramofonske plošče vedno bolj iskane, njihova prodaja pa, kljub siceršnji prodajni krizi v glasbeni industriji, iz leta v leto narašča. K ponovni popularnosti so pripomogli tudi novi albumi nekaterih najpopularnejših glasbenikov in skupin, saj nekateri izdajajo svojo glasbo zgolj na gramofonskih ploščah. Tudi slovenske založbe se znova odločajo za izdajo plošč. Na vinilu najdemo: projekt Sounds of Slovenia (2014), album Nece Falk Od daleč (2014), Mi2: Decibeli (2012), Nikki Louder: Our World Died Yesterday (2011) in Niet: Trinajst (2010). Vse naštete lahko poslušate v Platoteki.

thlsidebar

pionirska


Koledar

« April 2021 »
Po To Sr Če Pe So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri