Na vsebinoNa glavni meni

Tradicionalni proizvodi in jedi območja od Turjaka do Kolpe

Stanislav Renu010delj
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Stanislav Renu010delj

Tradicionalni proizvodi in jedi območja od Turjaka do Kolpe

Knjiga je prava zakladnica znanja o naravnih značilnostih, tradicijah in kulinariki z obsežnega področja zahodne Dolenjske. Naslanja se zlasti na dejavnosti tistega dela prebivalstva s Kočevskega, Ribniškega in Kostelskega, ki se je odločilo ohraniti povezanost z naravnim okoljem. Tako se v knjigi srečujemo s tradicijo sadjarstva (gojenja, sušenja in žganjekuhe), pašništva in živinoreje v naravnem okolju in z njo tako želeno zdravo predelavo mesa; z gozdovi in rekami, ki so naravni vir za medarstvo, lov, gobarstvo, nabiralništvo in ribolov. Tu je še tipična kulinarika, ki se ves čas vpleta v različno tematsko obarvana poglavja.

Najopaznejša odlika knjige je gotovo njena izjemna uporabnost, ki lahko pritegne nadvse raznoliko publiko in interese. Že tisti, ki jih zanima domača in preprosta predelava nekaterih naravnih dobrin za osebno rabo, bodo v knjigi našli vrsto preprostih in koristnih nasvetov. Podatki o naravnih danostih, živalih, rastlinju, človeških dejavnostih, značilnih tradicijah in praznovanjih ter opisanih postopkih uporabe in izdelave tradicionalnih izdelkov in hrane so bogat vir informacij. Zaradi jasne besede, slikovitega pristopa in izjemnega nabora znanj je knjiga lahko primerna tudi kot učbenik ali dopolnilo na vseh stopnjah šolanja.

Zadnja tretjina je pretežno namenjena kulinariki: tu bomo našli kuharske recepte in uporabne napotke za pripravo tradicionalnih jedi območja, ki so pogosto tipična in originalna ne le v posebnih kombinacijah in harmonijah okusov, pač pa tudi v načinih priprave, kakor jih drugod ne poznamo. Kup odličnih idej, ki jih uporablja tradicionalna kuhinja tega območja, pa je lahko tudi zlata jama za gostinsko ponudbo, ki se trudi presenečati z izbori iz bogastva slovenske kulinarike. (Kristina Košič Humar). (KKH)

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake