Janez Bogataj
Z Valvasorjem za mizo
- Avtor: Janez Bogataj
- Zvrst: Etnologija
- Jezik: slovenski
- Ciljna skupina: odrasli
- Leto izida: 2019
- Založba: Hart, Ljubljana
- Fizični opis: 127 str., 28 cm
- Oznake: prehrana, Slava vojvodine Kranjske, Valvasor, zgodovina prehrane
Po Valvasorjevi zaslugi dandanes vemo precej o prehranski kulturi na Kranjskem v drugi polovici 17. stoletja. Glavni živili večinskega prebivalstva, torej kmetov, sta bili stročnice in žita. Med drugim so naši kmetje gojili tudi čičeriko, ki so ji rekli cizara. V primerjavi z Evropo Valvasor pravi, da Kranjci jedo ubogo in le občasno kak košček mesa, je bila pa zato ljubljanska tržnica izjemno dobro založena z eksotičnim sadjem, saj je obstajal rek, da ga pri nas dobiš prej kot v južnih deželah. Valvasorjevo Slavo je natančno preučil in iz vsebine izbrskal marsikatero zanimivo informacijo dr. Janez Bogataj.
Iskanje priporočil