Na vsebinoNa glavni meni

Z Valvasorjem za mizo

Janez Bogataj
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Janez Bogataj

Z Valvasorjem za mizo

Po Valvasorjevi zaslugi dandanes vemo precej o prehranski kulturi na Kranjskem v drugi polovici 17. stoletja. Glavni živili večinskega prebivalstva, torej kmetov, sta bili stročnice in žita. Med drugim so naši kmetje gojili tudi čičeriko, ki so ji rekli cizara. V primerjavi z Evropo Valvasor pravi, da Kranjci jedo ubogo in le občasno kak košček mesa, je bila pa zato ljubljanska tržnica izjemno dobro založena z eksotičnim sadjem, saj je obstajal rek, da ga pri nas dobiš prej kot v južnih deželah. Valvasorjevo Slavo je natančno preučil in iz vsebine izbrskal marsikatero zanimivo informacijo dr. Janez Bogataj.

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake