Na vsebinoNa glavni meni

Zapiski o okupaciji: Nablus, Kalkilija, Hebron

Éric Hazan
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Éric Hazan

Zapiski o okupaciji: Nablus, Kalkilija, Hebron

Z desetletjem zamude smo dočakali prevod dela Erica Hazana, ki se je leta 2006 odpravil na Zahodni breg, da bi izkusil položaj na okupiranih območjih Palestincev. Obiskal je tri mesta, Nablus, Kalkilijo in Hebron in v obliki kratkih poročil in popisov pogovorov prikazal dostikrat že groteskne situacije iz vsakdanjika Palestincev v okoliščinah postavitve t.i. varnostnega zidu in pripojitve delov s Palestinci poseljenega ozemlja ter konflikta med Hamasom in Fatahom. Nablus je opisan kot obkoljen brez obzidja, Kalkilija kot obdana z zidom iz betonskih blokov s stolpi in nadzornimi kamerami, Hebron pa kot kraj, kjer štiristo naseljencev onemogoča človeka dostojno življenje 130.000 Palestincem. Avtor zavrača diskurz o izraelsko-palestinskem konfliktu, saj ta zamegljuje okoliščino izrazite asimetrije med močjo izraelske vojske na eni strani in palestinske populacije na drugi. Po njegovem gre za aneksijo v treh etapah: izolacija, zapiranje in izpraznitev ozemlja.


Kljub temu knjiga ni spisana v pesimističnem duhu; o Nablusu avtor pripomni, da gre za mesto brez policije in doda:

»Nekega dne, ko bo v državi mir in bodo porušene tovarne mila in bedna bivališča v mestu postali luksuzne restavracije in butični hoteli za judovsko-arabsko buržoazijo in turiste, si bodo pranečaki »mučenikov« /…/ nemara rekli, da so bili to pravzaprav dobri časi.«

Knjigi je pridana spremna beseda Nikolaia Jeffsa, ki Hazanov odnos do Izraela/Palestine razumeva kot nerazlikujočega se od njegovega odnosa do Francije ali države na splošno: potencialna vstaja oz. revolucija v Franciji, za katero se zavzema, bi lahko povezala doslej ločene skupnosti Arabcev in Judov in izoblikovala mrežo vzajemne solidarnosti in pomoči, ki bi omogočila sobivanje pod enovito politično entiteto tudi drugod in tako tudi na Bližnjem vzhodu. (MG)

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake