Na vsebinoNa glavni meni

Zemljevid in ozemlje

Michel Houellebecq
Ocena gradiva
1 2 3 4 5
Michel Houellebecq

Zemljevid in ozemlje

Roman pisatelja Michela Houllebecqa je zgodba francoskega slikarja Jeda Martina, bivšega fotografa, ki svoje ime uveljavi šele s slikanjem starih Michelinovih posnetkov. Ko prične s svojim naslednjim projektom, slikanjem portretov znanih osebnosti, požanje svetovno slavo. Postane priznan in najbolj plačan francoski umetnik. Za avtorja uvoda kataloga portretov si nato izbere francoskega pisatelja Michela Houllebecqa, ki povabilo sprejme, ta pa v zameno dobi svoj portret. Med sodelovanjem ga Jed obišče na njegovem domu, kjer se mu pisatelj prikaže v sproščeni luči. Toda nato se zgodi krut umor. Michela Houellebecqa najdejo v svoji hiši razkosanega in razmetanega po sobi, izgine pa tudi njegov več milijonov vreden portret. Zdi se, kot da je morilec prav Jed Martin … V nadaljevanju spoznavamo zgodbo slikarja, ki prične živeti v odmaknjenosti. Njegova mati je naredila samomor, ko mu je bilo sedem let, na smrt bolan oče pa sam odpotuje v Zürich, kjer zaprosi za evtanazijo. Šele po njegovi smrti Jed prispe v bolnišnico, kjer surovo pretepe tajnico v sprejemni pisarni in neopažen odpotuje iz Švice.

Michel Houellebecq se v romanu opisuje ironično, obleče se v razvlečeno, črtasto pižamo, neprestano je v oblaku cigaretnega dima in s steklenico vina pred seboj. Za razliko od ostalih svojih romanov tu ne provocira. Osrednji temi zgodbe sta smrt in umetnost, okoli katerih se vrtijo ostale.

Michel Houllebecq je za roman Zemljevid in ozemlje končno prijel tudi pomembno francosko Goncourt nagrado. Že od leta 1903 jo podeljujejo avtorjem, ki ustvarjajo v francoskem jeziku.

Iskanje priporočil
  • Jezik

  • Ciljna skupina

  • Leto izida

  • Tema

  • Zvrst

  • Format

  • Oznake